fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Paravojne jedinice Hrvatske napale su JNA 1. oktobra 1991.

Predsjednik Udruženja učesnika ratova 1991-1992. Radan Nikolić izjavio je danas su dubrovačke paravojne jedinice, po uputstvima iz Zagreba i naredbi vojnog komandanta Dubrovnika Nojka Marinovića 1. oktobra 1991. godine sinhronizovano napale jedinice JNA u graničnom pojasu sa Crnom Gorom i Trebinje.

Radan Nikolić
Radan Nikolić

„Krvavog 1. oktobra 1991. u pripremljenim sačekušama u Čepikućama i Osojniku, granatiranju jedinice JNA na Ivanici i snajperskom vatrom na Grabu, ubijena su 24 i ranjeno više od 40 vojnika JNA iz sastava Trebinjske i dvije crnogorske brigade“, podsjetio je Nikolić u pisanoj izjavi.

On je naveo da je među poginulima 12 crnogorskih rezervista i šest vojnika na odsluženju redovnog vojnog roka – Albanaca, Muslimana i Srba, dok tog dana hrvatska paravojska nije imala gubitaka, niti je JNA dejstvovala prema Dubrovniku.

„Upozoravamo medijske poslenike u Crnoj Gori, koji već dvije decenije falsifikuju istinu o dešavanjima na dubrovačkom ratištu na štetu Crne Gore i njenih rezervista u sastavu JNA, da takvim odnosom blate crnogorske vojnike poginulena tom ratištu, otežavaju pravično razgraničenje Crne Gore i Hrvatske na Prevlaci i doprinose sve učestalijim zahtjevima Hrvatske Crnoj Gori za plaćanje raznih vidova ratne odštete“, rekao je Nikolić.

On je najavio da će Udruženje učesnika ratova 1991-1992. kao znak sjećanja na poginule saborce i utvrđivanja zadnje linije odbrane njihovog lika i djela, podariti njihovim porodicama i crnogorskoj javnosti Spomen-knjigu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Krivica bez dokaza | Jadovno 1941.

Reagovanje: Nije tačno da Srbi u Dubrovniku strahuju

Naziv pravoslavne crkve preveli na hrvatski jezik

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: