fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prije 26 godina na Srđu stradali pripadnici Trebinjske brigade

Tim Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore došao je do dokumentacije koja upućuje na osnovanu sumnju da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine režirani incident u kome su, osim hrvatske strane, učestvovale strane obavještajne službe koje su na platnom spisku imale i pojedine oficire JNA, tvrdi direktor ovog udruženja Radan Nikolić.

Dubrovnik
Dubrovnik

Nikolić, koji smatra da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada režirani incident hrvatske strane i stranih službi, u pisanoj izjavi je naveo da u prilog tome govori i prećutkivanje imena poginulih vojnika JNA na dan incidenta na Srđu i činjenice da su Stari grad 1991. godine hrvatske paravojne formacije koristile kao vojničko ratno gnijezdo, a jedinice JNA imale striktno naređenje da ni pod kojim uslovima ne odgovaraju na vatrene provokacije iz Starog grada i njegove neposredne okoline.

„Prije 26 godina, 6. decembra 1991. godine u borbama pripadnika 3. bataljona Trebinjske brigade sa hrvatskom paravojskom oko utvrđenja Imperijal na Srđu poginuli su vojnici JNA: Jožef Mesaroš – Mađar iz Subotice, Salajdin Rizvani – Albanac iz Tetova, Ninoslav Blagojević – Srbin iz Pirota, Božo Divljan – Srbin iz Gacka i Mioslav Tasovac – Srbin iz Trebinja“, rekao je Nikolić.

U pisanoj izjavi navodi se i da je pogibiji ovih vojnika, koji su se u Trebinjskoj brigadi našli prilikom služenja vojnog roka, doprinio izostanak jače artiljerijske podrške njihovoj jedinici koji je od komandnog kadra bio dogovoren prethodnog dana.

„Podsjećamo da je tog dana položaj 3. bataljona Trebinjske brigade granatiran iz utvrđenja Imperijal na Srđu i šireg područja Dubrovnika, uključujući i zidine Starog grada“, naveo je Nikolić i dodao da su, odgovarajući na vatru, pripadnici Trebinjske brigade dejstvovali po ciljevima sa kojih su granatirani, pri čemu je više granata palo i na dubrovački Stari grad pod zaštitom Uneska.

Nikolić je naveo da je Tim Udruženja do dokumentacije koja upućuje na osnovanu sumnju da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine režirani incident došao u okviru istraživanja i prikupljanja dokumntacije za spomen-knjigu borcima iz Crne Gore poginulim u ratovima 1991/1999. godine, te istakao da je Udruženje uputilo javni poziv da se ovaj događaj, zbog optužbi na račun crnogorskih rezervista i Crne Gore, konačno javno raspravi i da crnogorska Vlada reaguje na ratno-poratnu propagandu u Crnoj Gori u korist Hrvatske, koja ne odgovara istini, a na štetu je Crne Gore i pravičnog razgraničenja sa Hrvatskom na Prevlaci.

Nikolić smatra da je taj događaj, koji suštinski nije istražen, mada je bio predmet rasprave na suđenju oficirima JNA u Haškom tribunalu, opredijelio da Hrvatska dobije propagandni rat protiv JNA.

„Brutalna diskriminacija nešeg udruženja od Vlade Crne Gore i medijska blokada od upravo onih medija koji godinama optužuju Crnu Goru i crnogorske rezerviste za takozvanu agresiju na Dubrovnik i bombardovanje Starog grada jasno ukazuju o zarobljenoj istini u ambijentu diktature i političkog i materijalnog profiterstva, čije se posledice nedužnima obijaju o glavu“, navodi Nikolić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Odgovor iz Trebinja gradonačelniku Dubrovnika: I u Trebinju …

Franković odbio da se fotografiše sa Đurićem

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: