Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Restauracija fabrike sapuna sa puno potresne simbolike

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/gradina-mutabdzija1.jpg

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpska Goran Mutabdžija izjavio je da je konzervacija i restauracija fabrike sapuna u Spomen-području “Donja Gradina” izvršena stručno i sa puno potresne simbolike, koja posjetioce tog memorijalnog centra neće ostaviti ravnodušnim.

Mutabdžija je posjetio muzej na otvorenom, odnosno restaurisanu fabriku sapuna u Spomen-području “Donja Gradina”, gdje je sa direktorom te ustanove Miloradom Bukvom i načelnikom opštine Kozarska Dubica Miletom Zlojutrom razgovarao o aktivnostima koje su planirane za narednu godinu.

On je podsjetio da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Spomen-područje “Donja Gradina” sarađuju sa Muzejom “Jad Vašem” iz Jerusalima na projektu učenja o holokaustu, te potvrdio da je sa direktorom Spomen-područja razgovarao na koji način će se ta saradnja ostvarivati
naredne godine.

Mutabdžija je u Donjoj Gradini najavio novi način saradnje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sa institucijama kulture Srbije.

“U narednih dvadesetak dana u Banjaluci ćemo ugostiti ministra kulture Srbije Ivana Tasovca i još desetak direktora republičkih institucija kulture, jer želimo da ostvarimo saradnju na principu pariteta”, naveo je Mutabdžija.

On je objasnio da bi po principu pariteta Memorijalnom centru “Donja Gradina” partner bio srpski Muzej žrtava genocida, a da će direktori tih institucija dogovoriti program aktivnosti za narednu godinu ili za srednjoročni period.

“Na isti način svoje programe rada dogovoriće dva direkora biblioteka, direktori dva muzeja ili dva pozorišta, a na taj način ćemo podići nivo kulturne saradnje između Republike Srpske i Srbije, jer same sadžaje nećemo definisati mi nego ljudi iz struke koji se time bave svakodnevno”, naglasio je Mutabdžija.

U restauraciju i konzevaciju fabrike sapuna u Spomen-području “Donja Gradina”, koju je ljetos izvršio Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, uloženo je 32.100 KM.

Rukovodilac Konzervatorsko-restauratorskog odsjeka u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Milica Kotur izjavila je da su ostaci fabrike sapuna u Spomen-području “Donja Gradina” spašeni od daljeg propadanja, jer su se nalazili u veoma lošem stanju.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/gradina-mutabdzija2.jpg

Ona je najavila da će nakon završenih projekata restauracije i konzervacije “Topole užasa” i fabrike sapuna, u Spomen-području “Donja Gradina” naredne godine biti izvršena obnova signalnih putokaza i memorijalnih ploča.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je svako ulaganje u kompleks Spomen-područja “Donja Gradina” ima posebnu simboliku i značaj, ali je izrazio nezadovoljstvo dinamikom realizacije programa njegovog uređenja.

“Nažalost, moram podsjetiti da se od 2009. godine u budžetu Republike Srpske planira isti iznos od pet miliona KM za uređenje ovog spomen-područja.

Urađeni su i planirani dobri projekti, treba samo pristupiti izvođenju radova, pa apelujem na one koji su odgovorni da se konačno počne sa uređenjem Spomen-područja `Donja Gradina`”, izjavio je Zlojutro.

Ostaci fabrike sapuna na području logora Jasenovac otkriveni su 1. maja 1945. godine.

Ustaše su u njoj od masnih dijelova tijela logoraša pravili sapun. Sastojala se od 12 čeličnih kazana, posude visokog pritiska, separatora, taložnika i uskotračne pruge sa dva kraka, koja je imala trasu do rijeke Save.

Danas su u Spomen-području “Donja Gradina” na muzejskoj postavci na otvorenom izložena tri kazana, tri poklopca, taložnik, posuda visokog pritiska sa poklopcem i separator.

Izvor: srna

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: