Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Рестаурација фабрике сапуна са пуно потресне симболике

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/gradina-mutabdzija1.jpg

Министар просвjете и културе Републике Српска Горан Мутабџиjа изjавио jе да jе конзервациjа и рестаурациjа фабрике сапуна у Спомен-подручjу “Доња Градина” извршена стручно и са пуно потресне симболике, коjа посjетиоце тог мемориjалног центра неће оставити равнодушним.

Мутабџиjа jе посjетио музеj на отвореном, односно рестаурисану фабрику сапуна у Спомен-подручjу “Доња Градина”, гдjе jе са директором те установе Милорадом Буквом и начелником општине Козарска Дубица Милетом Злоjутром разговарао о активностима коjе су планиране за наредну годину.

Он jе подсjетио да Министарство просвjете и културе Републике Српске и Спомен-подручjе “Доња Градина” сарађуjу са Музеjом “Јад Вашем” из Јерусалима на проjекту учења о холокаусту, те потврдио да jе са директором Спомен-подручjа разговарао на коjи начин ће се та сарадња остваривати
наредне године.

Мутабџиjа jе у Доњоj Градини наjавио нови начин сарадње Министарства просвjете и културе Републике Српске са институциjама културе Србиjе.

“У наредних двадесетак дана у Бањалуци ћемо угостити министра културе Србиjе Ивана Тасовца и jош десетак директора републичких институциjа културе, jер желимо да остваримо сарадњу на принципу паритета”, навео jе Мутабџиjа.

Он jе обjаснио да би по принципу паритета Мемориjалном центру “Доња Градина” партнер био српски Музеj жртава геноцида, а да ће директори тих институциjа договорити програм активности за наредну годину или за средњорочни период.

“На исти начин своjе програме рада договориће два дирекора библиотека, директори два музеjа или два позоришта, а на таj начин ћемо подићи ниво културне сарадње између Републике Српске и Србиjе, jер саме саджаjе нећемо дефинисати ми него људи из струке коjи се тиме баве свакодневно”, нагласио jе Мутабџиjа.

У рестаурациjу и конзевациjу фабрике сапуна у Спомен-подручjу “Доња Градина”, коjу jе љетос извршио Заводу за заштиту културно-историjског и природног насљеђа Републике Српске, уложено jе 32.100 КМ.

Руководилац Конзерваторско-рестаураторског одсjека у Републичком заводу за заштиту културно-историjског и природног насљеђа Милица Котур изjавила jе да су остаци фабрике сапуна у Спомен-подручjу “Доња Градина” спашени од даљег пропадања, jер су се налазили у веома лошем стању.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/gradina-mutabdzija2.jpg

Она jе наjавила да ће након завршених проjеката рестаурациjе и конзервациjе “Тополе ужаса” и фабрике сапуна, у Спомен-подручjу “Доња Градина” наредне године бити извршена обнова сигналних путоказа и мемориjалних плоча.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злоjутро изjавио jе да jе свако улагање у комплекс Спомен-подручjа “Доња Градина” има посебну симболику и значаj, али jе изразио незадовољство динамиком реализациjе програма његовог уређења.

“Нажалост, морам подсjетити да се од 2009. године у буџету Републике Српске планира исти износ од пет милиона КМ за уређење овог спомен-подручjа.

Урађени су и планирани добри проjекти, треба само приступити извођењу радова, па апелуjем на оне коjи су одговорни да се коначно почне са уређењем Спомен-подручjа `Доња Градина`”, изjавио jе Злоjутро.

Остаци фабрике сапуна на подручjу логора Јасеновац откривени су 1. маjа 1945. године.

Усташе су у њоj од масних диjелова тиjела логораша правили сапун. Састоjала се од 12 челичних казана, посуде високог притиска, сепаратора, таложника и ускотрачне пруге са два крака, коjа jе имала трасу до риjеке Саве.

Данас су у Спомен-подручjу “Доња Градина” на музеjскоj поставци на отвореном изложена три казана, три поклопца, таложник, посуда високог притиска са поклопцем и сепаратор.

Извор: srna

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: