Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

РЕГИОНАЛНИ СПОРАЗУМ ЗА ПОЦЕСУИРАЊE РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Датум објаве: среда, 8 фебруара, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

sud5.jpgСТРАЗБУР, 8. ФЕБРУАРА (СРНА) – Генерални секретар Савjета Европе Торбjорн Јагланд сматра да би регионални споразум о процесуирању ратних злочина могао помоћи да се гарантуjе ефикасно процесуирање ратних злочина, а оjачао би и изгледе за помирење у региону.

“Рjешење питања рада Суда и Тужилаштва БиХ jесте у превазилажењу менталитета заснованог искључиво на етничком. Посебно jе жалосно и опасно ако су трагедиjе недавне прошлости погрешно протумачене или експлоатисане у политичке сврхе” – рекао jе Јагланд у интревjуу Срни.

Јагланд сматра да jе ефикасно процесуирање свих коjи су `окрвавили` руке у заjедничком интересу припадника сва три народа коjи живе у БиХ, те да тужиоци у БиХ, Србиjи, Хрватскоj или Хагу не треба да процесуираjу Србе, Бошњаке, Хрвате или косовске Албанце, већ кривична дjела поjединаца оптужених за ратне злчине.

Он jе истакао да jе Европски суд за људска права већ донио одлуке у великом броjу предмета коjи се односе на одбиjање Федерациjе БиХ да почне да исплаћуjе пензиjе Србима коjе су зарађене на териториjи тог ентитета, и подсjетио да jе од ФБиХ затражено да измиjени закон и отвори пензиони фонд до 15. марта ове године.

“То jе jош jедан примjер како стандарди Европске конвенциjе о људским правима и владавина закона штите интересе свих народа у БиХ, jер они помажу да се превладаjу подjеле и дискриминациjа и изврше промjене у правцу jедног фер, праведног и функционалног правног и уставног оквира”, истакао jе он.

Коментаришући положаj Срба у Сараjеву и уопште у Федерациjи, с обзиром да их готово нема у институциjама власти и да тешко остваруjу повратак, Јагланд jе рекао да jе забринут због кршења људских права у БиХ.

Он jе оциjенио да jе премало урађено за одрживи повратак, и додао да “то важи за оба ентитета”.

Према његовим риjечима, ситуациjа у Федерациjи jе несретна посљедица подjела и неповjерења.

“Права се крше самим Уставом, што jе наравно веома озбиљно”, рекао jе он и додао да управо због тога Савjет Европе активно подржава `Сараjевски процес`, али да људи коjи живе у БиХ мораjу да преузму вођство.

Он jе поновио да jе за Савjет Европе приоритет да БиХ примиjени пресуду Европског суда за људска права у случаjу “Сеjдић и Финци” .

“За jедну европску земљу и чланицу Савjета Европе апсолутно jе неприхватљиво да има устав коjи крши људска права грађана етничком дискриминациjом када jе риjеч о избору на одређене функциjе”, рекао jе Јагланд .

Јагланд каже да, уопштено говорећи, главна порука пресуде у случаjу “Сеjдић и Финци” треба да инспирише заjеднички напор ка усаглашавању шире уставне реформе.

“Грађани БиХ требаjу и заслужуjу државу коjа ће бити функционална, праведна и способна да заштити њихова индивидуална права и слободе. Не могу да прихватим да интереси Срба, Бошњака и Хрвата могу да буду заштићена само ако су против jедни других, а што jе филозофиjа на коjоj почиваjу актуелни Устав и политички менталитет”, рекао jе Јагланд.

Генерални секретар Савjета Европе jе рекао да се нада да ће сви политичари у БиХ “озбиљно размотрити велики броj важних тачака” садржаних у резолуциjи коjу jе недавно усвоjила Парламентарна скупштина Савjета Европе”, а у коjоj се, између осталог, наводи да српски посланици у парламенту БиХ злоупотребљаваjу механизам ентитеског гласања.

“Када jе риjеч о ентитетском гласању, треба направити разлику између риjечи `употреба` и `злоупотреба’. Скупштина jе позвала на окончање злоупотребе и мислим да ту нико не може наћи реалне замjерке”, рекао jе Јагланд.

Говорећи о питању Хрвата у БиХ, Јагланд jе рекао да jе рjешење за Хрвате исто као и за Србе, Бошњаке и све остале у БиХ – модерна, функционална европска земља, у коjоj људи живе и раде jедни са другима, умjесто иза или чак jедни против других.

“То jе jедини начин да се осигураjу радна мjеста, образовање, стабилност, мир за све и сва свачиjе диjете”, рекао jе Јагланд.

Говорећи о утицаjу Турске у БиХ, Јагланд jе рекао да приоритет БиХ треба да буде унутрашња консолидациjа и изградња блиских и интензивних политичких, економских, култураних односа са сусjедима и партнерима, посебно у Европи, укључуjући и Турску.

“И сада и у будућности БиХ видим као независну државу”, доао jе Јагланд.

На питање да ли ће Срби у Хрватскоj уживати већа права када Хрватска уђе у ЕУ, посебно када jе риjеч о станарским правим, Јагланд jе рекао да jе приjем у ЕУ процес коjи може помоћи да се побољша велики броj аспеката функционисања земље кандидата, укључуjући права мањина.

“То jе веома позитивно и неопходно да се испуне тешки захтjеви пуноправног чланства. Генерално говорећи, препоручио бих промjену менталитета. Те промjене су превасходно у интерсу грађана тих земаља. Зашто чекати на приступање у ЕУ? Урадите ствари jер су исправне, не зато jер Брисел или Стразбур то траже од вас”, рекао jе Јагланд.

Наравно, додао jе он, спремни смо да помогнемо, али саме земље мораjу да воде те процесе, и то jе порука за Хрватску, али такође за БиХ, Србиjу, све европске земље, без обзира да ли су чланице или кандидати за чланство у ЕУ или не.

Када jе риjеч о Косову, Јагланд jе рекао да jе приоритет ЕУ помоћи да се осигура заштита људских права и владавина закона, што jе у интересу свих људи коjи тамо живе, без обзира на етничко пориjекло.

“Наш рад тамо проводи се у складу са споразумом са властима у Београду и у пуноj сагласности са резолуциjом Савjета безбjедности УН 1244”, рекао jе он.

На питање да ли Савjет Европе подржава подjелу Косова, он jе рекао да jе питање статуса питање за владе земаља чланица, не за Савjет Европе.

 

 

Извор: срна
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top