Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

РАЗМОТРЕН ПРИЈЕДЛОГ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НДХ

Народна скупштина Републике Српске
Народна скупштина Републике Српске

У Народноj скупштини Републике Српске размотрен jе Приjедлог декларациjе о геноциду Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јевреjима и Ромима током Другог свjетског рата.

У данашњем наставку дискусиjе о овом документу, посланик СНСД-а Светозар Јовановић рекао jе да су Срби спремни да опросте свима, али да таj опрост друга страна треба да прихвати, а геноцид осуди.

“Ако не будемо ми инсистирали на осуди геноцида, доћи ће поjединци коjи ће рећи да ниjе ни било геноцида, занемаруjући све историjске чињенице о броjу жртава”, рекао jе Јовановић.

Према његовим риjечима, данашња држава Хрватска ниjе на прави начин осудила геноцид коjи jе почињен на овим просторима, а jош се jављаjу трагови усташтва, посебно у наступима поjединих политичара.

Посланик СДА Недим Чивић рекао jе да у предложеноj декларациjи нема ни риjечи о страдању муслимана за вриjеме Другог свjетског рата, иако су страдали посебно од припадника четничког покрета.

Он jе нагласио да геноцид никада, никоме не би требао да се понови, а да сви они коjи су чинили овакав злочин треба да одговараjу.

У име Клуба посланика НДП-а, народни посланик Здравко Крсмановић предложио jе да се уз декларациjу усвоjе и закључци коjи декларациjи даjу, како jе рекао, ширу димензиjу, налажу да се декларациjа упути у европске парламенте и показуjу да Срби нису народ коjи има гене злочина већ народ коjи jе трпио страдања.

Потпредсjедник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао jе да расправа о декларациjи, коjа jе закаснила 50 година, треба да буде заштићена од личних, политичких и историjских “препуцавања”.

“Неопходно jе да формирамо одбор коjи ће се бавити координациjом око што скориjе изградње мемориjалног центра у Доњоj Градини, да таj центар по вриjедности буде попут оног у Пребиловцима”, поручио jе Стевандић.

Предлагач декларациjе о геноциду НДХ над Србима, Јевреjима и Ромима током Другог свjетског рата, народни посланик Драган Чавић у завршноj риjечи захвалио jе свим дискутантима, посебно припадницима хрватске и бошњачке националности.

“На историjском смо испиту сви ми у БиХ, као и народи и државе из региона да покажемо jесмо ли смогли снаге да прекинемо зачарани круг гдjе жртва треба да постане злочинац сутра, а мржња данас, сутра постане освета”, рекао jе Чавић.

Он jе нагласио да jе краjње вриjеме да и Народна скупштина Републике Српске и парламенти у региону изграде своj однос према прошлости, а због чега jе важно да се декларациjа усвоjи како у Народноj скупштини Српске, тако и у другим парламентима.

Извор: srna

Везане виjести:

БАСТАШИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА ВАЖНА ЗБОГ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: