Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sjećanje na Matiju Stijačića, žrtvu ustaškog terora i genocida

Datum objave: četvrtak, 28 januara, 2021
Objavljeno u Lika, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Sveti Sava je istovremeno i svjetski dan sjećanja na žrtve holokausta, pa je red da se podsjetimo na neke od žrtava, užasnih zločina i genocida koji su ustaše Ante Pavelića počinile nad Srbima u zloglasnog fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Matija Stijačić

Jedna od skoro milion nedužnih žrtava ustaškog i fašističkog terora je i sveštenik Matija Stijačića, rođeni Trebinjac kojeg su nakon mučenja ustaše bacile u jedno od jama i masovnih stratišta na Velebitu.  Nažalost većina Trebinjaca ne zna puno o Matiji, iako je mučenički postradao od ustaške ruke, kako on tako mu otac i sin, a još nema ni svoje ulice u rodnom Trebinju.

Kada je izbio Drugi svetski rat, na čelu Smiljanske parohije u Gospiću nalazio se protojerej Matija Stijačić rođen 1883. godine u Klobuku kod Trebinja, danas na samoj granici sa Crnom Gorom i opštinom Nikšića. Nakon završene Bogoslovije odlazi u Ameriku, a poslije tri decenije sveštenosluženja u srpskim pravoslavnim sredinama u sjeveroistočnim krajevima Sjedinjenih Američkih Država i jugoistočnim djelovima Kanade, na prijedlog Nikole Tesle, sa kojim je bio veoma blizak, vraća se u Kraljevinu Jugoslaviji i službuje kao protojerej Smiljanske parohije od 1935. godine do 12. aprila 1941. godine.

Tada su ga uhapsile hrvatske ustaše i odvele u gospićku kaznionicu. Tu su ga izložili strahovitom mučenju, skidali su mu kožu sa leđa i na golo meso sipali so. Život su mu okončali na Velebitu, a  izmrcvareno tijelo bacili u jednu od velebitskih jama.

Matijinog oca Vidaka Stijačića objesili su Austrijanci 1916. godine u Trebinju sa još 70 uglednih Srba. Sin Slavko pošao je u jesen 1941. godine da traži odvedenog oca, ali i njega su ustaše uhvatile i ubile u Gospiću. Matija Stijačić je stradao mučeničkom smrću kao protojerej Srpske Pravoslavne Crkve.

Glorifikovan je kao sveštenomučenik i kanonizovan u Svetog Matiju Stijačića 2004. godine od strane Srpske Pravoslavne Crkve Sjeverne Amerike. Njegovo ime se nalazi na listi svetaca pored značajnih imena srpske istorije, religije i kulture kao što su imena časnih otaca Svetog Nikolaja Velimirovića, Svetog Sebastijana Dabovića, Svetog Varnave Nastića i drugih znamenitih Srba pravoslavne vjeroispovesti. Bio je nosilac on pet ordena (vide se na fotografiji) i otac petoro djece koja su rođena u pet različitih država Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor:

Nebojša Vukanović INFO


Vezane vijesti:

Postavljanje Časnog krsta u Smiljanu 30. juna 2018.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top