fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ratne fotografije – oslobađanje Beograda

U galeriji Doma ratnih vojnih invalida predstavljena je izložba ratnih fotografija posvećena oslobođenju prestonice u Drugom svetskom ratu. Postavku koju je otvorio zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović priredilo je Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida povodom Dana oslobođenja Beograda.

(Fotografije Ž. Jovanović)
(Fotografije Ž. Jovanović)

Događaju su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, član Gradskog veća Radenko Durković i narodni poslanik Miodrag Linta, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Mladenović je zahvalio udruženju što je sugrađanima pružilo priliku da vide fotografije od kojih su neke posle sedam decenija dostupne javnosti.

– Dan oslobođenja Beograda veliki je praznik za našu prestonicu. To je bila velika i teška borba koja je odnela brojne živote kako pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije, tako i živote civila koji su pomogli da nemačka vojska ne uništi strateške tačke. Moramo se sećati svih života koji su dati za našu slobodu. Ona je skupo plaćena – poručio je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je Beograd kroz vekove mnogo puta rušen, bombardovan, napadan i osvajan, ali da smo uspevali da ga oslobodimo.

Prema njegovim rečima, tako stečena sloboda ima nemerljivu cenu.

– Sećamo se žrtava da bismo slobodu više cenili i čuvali. Učimo i našu decu da ne dozvole da Beograd nikad više bude pokoren – rekao je Mladenović.

Autori izložbe su Mirčeta Jokanović i Dušan Vukojević Mars, uz podršku Dragana Vujačića, arhiva „Borbe” i Muzeja genocida.

Postavka ima dva dela – jedan je posvećen oslobođenju Beograda sa svim učesnicima, a drugi deo pripadnicima Crvene armije i njihovom ratnom putu od početka rata do oslobođenja Beograda. Na fotografijama je ovekovečen ulazak prvih tenkova u našu prestonicu, borci Prve proleterske brigade, izvlačenje ranjenika iz borbe…

Autor: Aleksandra Kurteš

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Prvi oslobodioci Beograda – Da li je Beograd oslobodila Crvena armija i da li je preuveličana uloga Titovih partizana?

Ratko Dmitrović: „Sedlo belog konja“ – Jadovno 1941.

Odata počast poginulim crvnoarmejcima

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: