fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ratna biografija ravnogorca Zvonka Vučkovića

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Zvonko_Vuckovic_Ratna_biografija.jpg

Knjigu Miloša Timotijevića objavio „Službeni glasnik”

U Klubu – knjižari – galeriji „Glasnik ”, knjigu Miloša Timotijevića „Zvonko Vučković – Ratna biografija (1941-1944)”, raspravu o problemima prošlosti i sadašnjosti, predstavili su: dr Kosta Nikolić, recenzent, Borisav Čeliković, urednik i autor.

„Kada je 1977. godine Zvonko Vučković, nekadašnji kapetan Jugoslovenske vojske u Otadžbini (JVuO) i komandant Prvog ravnogorskog korpusa, objavio svoja ’Sećanja iz rata’, imao je utisak da su pitanja vezana za Drugi svetski rat još uvek živa, sveprisutna i važna za svakodnevicu, kako srpske emigracije rasute po celom svetu, tako i za stvarnost socijalističke Jugoslavije. Bio je potpuno u pravu. Obe strane su svoj identitet i legitimitet crpile iz događa vezanih za zbivanja 1941-1945. godine, ali na potpuno suprotan način”, kaže u predgovoru Miloš Timotijević.

Retko povezujuće zajedničko osećanje u socijalističkoj Jugoslaviji bio je mit partizanskog oslobodilačkog rata povezan s kultom Josipa Broza Tita, naglašene ideološko političke i kolektivno emocionalne funkcije unutar zvanične reprezentativne kulture sećanja. Drugi svetski rat bio je „otac i majka svih sećanja” socijalističke Jugoslavije i izvor njenog istorijskog legitimiteta. Drugačija tumačenja o prirodi ratnih sukoba 1941-1945. godine dolazila su iz emigrantskih krugova (obuzetost antikomunizmom i briga za etničko biće vlastite nacije), a egzistirala su i u paralelnoj kulturi sećanja nekadašnjih pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su ostali u zemlji, ali bez mogućnosti da javno iskažu svoje stavove i poglede.

Glavne struje srpske istoriografije, dodaje Timotijević, uvažavaju antifašistički karakter JVuO generala Mihailovića. Prva sa isticanjem primata partizana i kritikom antikomunističkog karaktera ravnogoraca, isticanjem problema vezanih za kolaboraciju, zločine i pasivnost u borbi protiv okupatora. Druga sa osudom klasnog radikalizma i zločina komunista, objašnjenja i opravdanja uslova, obima i sadržaja kolaboracije, kao i zločina JVuO i navođenja borbenih dejstava ravnogoraca koje je ideološka istoriografija prećutkivala i zanemarivala. Takvu iznijansiranu sliku ravnogoraca i njihovog antifašizma prihvatili su i strani autori.

Biografija Zvonka Vučkovića, naglašava Timotijević, poslužila je kao put kojim se želelo dosegnuti do potvrde ili osporavanja teze da je Ravnogorski pokret generala Mihailovića, po pokretačkim motivima i svojoj suštini, bio antifašistička organizacija koja se aktivno borila protiv okupatora.

 

Izvor: Politika, ponedjeljak 21. septembar 2015., str. 10

 

Vezane vijesti:

Dr Nikola Žutić: Četnički liberalizam i antinacizam u …

Sećanje na krvavu golgotu! – Jadovno 1941.

Okupiranom Srbijom haralo 12 vojski – Jadovno 1941.

Dragomir Anđelković: Temelji moderne srpske tragedije …

Bio sam Dražin 27. borac! – Jadovno 1941.

VELIKA NEPRAVDA: Prećutana istorija Ravne gore – Jadovno …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: