Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ratna biografija ravnogorca Zvonka Vučkovića

Datum objave: ponedeljak, 21 septembra, 2015
Veličina slova: A- A+

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Zvonko_Vuckovic_Ratna_biografija.jpg

Knjigu Miloša Timotijevića objavio „Službeni glasnik”

U Klubu – knjižari – galeriji „Glasnik ”, knjigu Miloša Timotijevića „Zvonko Vučković – Ratna biografija (1941-1944)”, raspravu o problemima prošlosti i sadašnjosti, predstavili su: dr Kosta Nikolić, recenzent, Borisav Čeliković, urednik i autor.

„Kada je 1977. godine Zvonko Vučković, nekadašnji kapetan Jugoslovenske vojske u Otadžbini (JVuO) i komandant Prvog ravnogorskog korpusa, objavio svoja ’Sećanja iz rata’, imao je utisak da su pitanja vezana za Drugi svetski rat još uvek živa, sveprisutna i važna za svakodnevicu, kako srpske emigracije rasute po celom svetu, tako i za stvarnost socijalističke Jugoslavije. Bio je potpuno u pravu. Obe strane su svoj identitet i legitimitet crpile iz događa vezanih za zbivanja 1941-1945. godine, ali na potpuno suprotan način”, kaže u predgovoru Miloš Timotijević.

Retko povezujuće zajedničko osećanje u socijalističkoj Jugoslaviji bio je mit partizanskog oslobodilačkog rata povezan s kultom Josipa Broza Tita, naglašene ideološko političke i kolektivno emocionalne funkcije unutar zvanične reprezentativne kulture sećanja. Drugi svetski rat bio je „otac i majka svih sećanja” socijalističke Jugoslavije i izvor njenog istorijskog legitimiteta. Drugačija tumačenja o prirodi ratnih sukoba 1941-1945. godine dolazila su iz emigrantskih krugova (obuzetost antikomunizmom i briga za etničko biće vlastite nacije), a egzistirala su i u paralelnoj kulturi sećanja nekadašnjih pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su ostali u zemlji, ali bez mogućnosti da javno iskažu svoje stavove i poglede.

Glavne struje srpske istoriografije, dodaje Timotijević, uvažavaju antifašistički karakter JVuO generala Mihailovića. Prva sa isticanjem primata partizana i kritikom antikomunističkog karaktera ravnogoraca, isticanjem problema vezanih za kolaboraciju, zločine i pasivnost u borbi protiv okupatora. Druga sa osudom klasnog radikalizma i zločina komunista, objašnjenja i opravdanja uslova, obima i sadržaja kolaboracije, kao i zločina JVuO i navođenja borbenih dejstava ravnogoraca koje je ideološka istoriografija prećutkivala i zanemarivala. Takvu iznijansiranu sliku ravnogoraca i njihovog antifašizma prihvatili su i strani autori.

Biografija Zvonka Vučkovića, naglašava Timotijević, poslužila je kao put kojim se želelo dosegnuti do potvrde ili osporavanja teze da je Ravnogorski pokret generala Mihailovića, po pokretačkim motivima i svojoj suštini, bio antifašistička organizacija koja se aktivno borila protiv okupatora.

 

Izvor: Politika, ponedjeljak 21. septembar 2015., str. 10

 

Vezane vijesti:

Dr Nikola Žutić: Četnički liberalizam i antinacizam u …

Sećanje na krvavu golgotu! – Jadovno 1941.

Okupiranom Srbijom haralo 12 vojski – Jadovno 1941.

Dragomir Anđelković: Temelji moderne srpske tragedije …

Bio sam Dražin 27. borac! – Jadovno 1941.

VELIKA NEPRAVDA: Prećutana istorija Ravne gore – Jadovno …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top