Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Ратна биографија равногорца Звонка Вучковића

Датум објаве: понедељак, 21 септембра, 2015
Величина слова: A- A+

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Zvonko_Vuckovic_Ratna_biografija.jpg

Књигу Милоша Тимотиjевића обjавио „Службени гласник”

У Клубу – књижари – галериjи „Гласник ”, књигу Милоша Тимотиjевића „Звонко Вучковић – Ратна биографиjа (1941-1944)”, расправу о проблемима прошлости и садашњости, представили су: др Коста Николић, рецензент, Борисав Челиковић, уредник и аутор.

„Када jе 1977. године Звонко Вучковић, некадашњи капетан Југословенске воjске у Отаџбини (ЈВуО) и командант Првог равногорског корпуса, обjавио своjа ’Сећања из рата’, имао jе утисак да су питања везана за Други светски рат jош увек жива, свеприсутна и важна за свакодневицу, како српске емиграциjе расуте по целом свету, тако и за стварност социjалистичке Југославиjе. Био jе потпуно у праву. Обе стране су своj идентитет и легитимитет црпиле из догађа везаних за збивања 1941-1945. године, али на потпуно супротан начин”, каже у предговору Милош Тимотиjевић.

Ретко повезуjуће заjедничко осећање у социjалистичкоj Југославиjи био jе мит партизанског ослободилачког рата повезан с култом Јосипа Броза Тита, наглашене идеолошко политичке и колективно емоционалне функциjе унутар званичне репрезентативне културе сећања. Други светски рат био jе „отац и маjка свих сећања” социjалистичке Југославиjе и извор њеног историjског легитимитета. Другачиjа тумачења о природи ратних сукоба 1941-1945. године долазила су из емигрантских кругова (обузетост антикомунизмом и брига за етничко биће властите нациjе), а егзистирала су и у паралелноj култури сећања некадашњих припадника Равногорског покрета коjи су остали у земљи, али без могућности да jавно искажу своjе ставове и погледе.

Главне струjе српске историографиjе, додаjе Тимотиjевић, уважаваjу антифашистички карактер ЈВуО генерала Михаиловића. Прва са истицањем примата партизана и критиком антикомунистичког карактера равногораца, истицањем проблема везаних за колаборациjу, злочине и пасивност у борби против окупатора. Друга са осудом класног радикализма и злочина комуниста, обjашњења и оправдања услова, обима и садржаjа колаборациjе, као и злочина ЈВуО и навођења борбених деjстава равногораца коjе jе идеолошка историографиjа прећуткивала и занемаривала. Такву изниjансирану слику равногораца и њиховог антифашизма прихватили су и страни аутори.

Биографиjа Звонка Вучковића, наглашава Тимотиjевић, послужила jе као пут коjим се желело досегнути до потврде или оспоравања тезе да jе Равногорски покрет генерала Михаиловића, по покретачким мотивима и своjоj суштини, био антифашистичка организациjа коjа се активно борила против окупатора.

 

Извор: Политика, понедjељак 21. септембар 2015., стр. 10

 

Везане виjести:

Др Никола Жутић: Четнички либерализам и антинацизам у …

Сећање на крваву голготу! – Jadovno 1941.

Окупираном Србиjом харало 12 воjски – Jadovno 1941.

Драгомир Анђелковић: Темељи модерне српске трагедиjе …

Био сам Дражин 27. борац! – Jadovno 1941.

ВЕЛИКА НЕПРАВДА: Прећутана историjа Равне горе – Jadovno …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top