fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Рајилић: Жртвама ратне тортуре биће омогућено остваривање права

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је данас у Приједору да Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре први пут у Српској регулише област заштите ових жртава и омогућава им да оствари своја права.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић на првој јавној расправи о Нацрту закона о заштити жртава ратне тортуре у Приједору.
Божица Живковић Рајилић Фото: СРНА

„Нацрт је урађен са нама као представницима жртава, али и са свим надлежним институцијама. Ово је први пут да је Република Српска нашла рјешење за популацију која је до сада била изостављена“, рекла је Рајилићева на првој јавној расправи о овом нацрту.

Она је додала да је овим нацртом предвиђено да све жртве ратне тортуре, поготово жене и дјеца, остваре права која до сада нису имали – право на мјесечна примања по категоријама, биће ослобођени партиципације за лијечење, а имаће и право на бесплатну правну помоћ, бањско лијечење, те самозапошљавање.

Према њеним ријечима, овај нацрт је велики спас и побједа институција које су нашле начина да и ову категорију уврсте у закон.

Она је навела да Удружење жена жртава рата има 612 чланова и да то није коначан број оних који су преживјеле тортуру јер постоји на десетине болесних жена на подручју Сарајева и Трнова и Посавине које ће бити пријављене након што закон буде усвојен.

„Сви ће морати да имају доказ да су евидентирани као жртве тортуре, да их је евидентирао Црвени крст или да посједују документ о размјени, након које су давали изјаве инспекторима за ратне злочине о заробљавању, малтретирању и именима починилаца“, истакла је Рајилићева.

Помоћник министра борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је да је ова област до сада на неки начин била уређена јер је постојао Закон о цивилним жртвама рата који је био поприлично строг у смислу да је врло мали број људи могао да оствари право по том основу.

„Према том закону је предвиђено да је статус цивилне жртве рата могло да стекне лице које је имало најмање 60 одсто инвалидитета, тако да се јавила потреба да се ова област уреди на другачији начин и пружи могућност већем броју лица преживјеле тортуре да оствари то право“, навео је Милуновић.

Он је додао да је закон већ дуже потенциран и уз максимално ангажовање Удружења жена жртава рата, као и да ће путем јавних расправа бити уочени приједлози и измјене који могу допринијети квалитетном закону о заштити жртава ратне тортуре.

„Немамо још тачан број жртава тортуре и то ћемо знати већ када закон `пустимо у живот`, јер је дефинисао појам и саму тортуру по узору на међународни правни систем који је одредио ову област, начин стицања права, орган који води поступак и права која ће проистећи из тог закона“, истакао је Милуновић.

Народна скупштина Српске усвојила је 22. фебруара Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре и упутила га у јавну расправу. Циљ је да и ова категорија становништва добије статус као и остали учесници рата.

Нацрт дефинише статус и права жртава тортуре у одбрамбено-отаџбинском рату, од 17. августа 1990. до 19. јуна 1996. године.

Лица која добију статус жртве тортуре имаће право на здравствену заштиту и осигурање, биће ослобођена трошкова партиципације, административне и судске таксе. Добиће и право на бањску рехабилитацију, подстицаје за запошљавање и самозапошљавање, посебну психолошку подршку, социјалну заштиту и бесплатну правну помоћ.

Јавне расправе о Нацрту закона о заштити жртава ратне тортуре биће одржане и у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Рајилић: Ратна политика траје и данас | Јадовно 1941.

Рајилић: Потребан исти однос према свим жртвама рата …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: