Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Rajilić: Tužićemo zločince koji su nas zlostavljali

Datum objave: utorak, 17 oktobra, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Udruženja silovanih žena i žena žrtava Srpske Božica Živković Rajilić rekla je danas u Beogradu da su članice Udruženja odlučile da tuže zločince koji su ih zlostavljali.

Članice Udruženja silovanih žena i žena žrtava Republike Srpske održale su konferenciju za novinare u pres centru UNS-a u Beogradu.
Beograd – Udruženje žena žrtava rata
Foto: SRNA

Ona je rekla da Tužilaštvo BiH, koje je neustavna kategorija nametnuta od visokog predstavnika, ne radi ništa.

“Kada Srbin pretuče nenaoružanog Bošnjaka, u logoru, za takvo djelo dobije 15 do 30 godina. Kada Bošnjak ubije, zakolje, kopa oči, siluje majku, ćerku, ubije dijete, on za takve zločine dobije tri godine. Kakve su te kazne u tom sudu?”, rekla je Rajilićeva na konferenciji za novinare u pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Ona je navela da se mir i budućnost mogu graditi samo na istini, i istakla da su članice Udruženja, koje nije jednonacionalno, svojim svjedočenjima dale do znanja da su u proteklom ratu stradali svi narodi i da je nemoguće da Srpkinje nisu žrtve.

“Do sada su u svijetu kao žrtve prikazane samo Bošnjakinje”, rekla je Rajilićeva.

Ona je istakla da je Udruženje silovanih žena i žena žrtava Republike Srpske počelo sa radom sa 36 članica, a danas ih je gotovo 600.

Rajilićeva je navela da je jedan od posebnih razloga za današnju konferenciju puštanje na slobodu ratnih zločinaca koji su maltretirali Srbe u BiH, te da je kap koja je prelila čašu puštanje na slobodu ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, ali da to nije jedini razlog.

Ona je podsjetila da je bila zarobljena od 16. juna 1992. godina do 3. maja 1993. godine, ukupno 322 dana u logoru u Srebreniku.

Nadežda Janković, mučena u Bravicama, koja je govorila o zločinima hrvatske vojske u 13 krajiških opština, navela je da je poznato da je samo u Mrkonjiću ekshumirana grobnica gde je postradao 181 srpski civil.

“Ja sam žrtva ustaškog zločina 1995. godine u Jajcu, gde je hrvatska Druga gardijska brigada brutalno masakrirala 81 srpskog civila, mahom žene, djecu i starije ljude. Najmlađe žrtve imale su tri i četiri godine. Za taj zločin niko nije odgovarao”, rekla je Jankovićeva.

Slobodanka Mladić, mučena u logoru u Sarajevu, kaže da je bila zarobljena sa sinom od 15 godina, te da je njen zločinac osuđen prvostepenom presudom na 10 godina, a drugostepenom na šest godina zatvora.

“Izašla sam sa mlađim sinom, stariji mi je poginuo na ratištu, a mlađi više nije mogao da izdrži i izvršio je samoubistvo”, kaže Mladićeva.

Nusreta Mujkić, jedina muslimanka u logoru za Srbe, koja je mučena u Brodu, odakle je uspjela da pobjegne jer su kao muslimanku htjeli da je ubiju, kaže da je preživjela i svjedočila protiv Hrvata i muslimana o tome šta su Srbi doživljavali i kakve torture podnosili, isto kao što je i ona.

“Bila sam na suđenju u Sarajevu, imala sam sučeljavanje sa zločincem oči u oči. Kada sam došla potcjenjivali su me da nisam podobna za suđenje. Rekli su da smo ludi mi koji svjedočimo u korist Srba”, navela je Mujkićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Rajilić: Potreban isti odnos prema svim žrtvama rata …

Rajilić: Predaćemo Bramercu spisak logora za Srbe | Jadovno …

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top