Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Rajilić: Tužićemo zločince koji su nas zlostavljali

Datum objave: utorak, 17 oktobra, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Udruženja silovanih žena i žena žrtava Srpske Božica Živković Rajilić rekla je danas u Beogradu da su članice Udruženja odlučile da tuže zločince koji su ih zlostavljali.

Članice Udruženja silovanih žena i žena žrtava Republike Srpske održale su konferenciju za novinare u pres centru UNS-a u Beogradu.
Beograd – Udruženje žena žrtava rata
Foto: SRNA

Ona je rekla da Tužilaštvo BiH, koje je neustavna kategorija nametnuta od visokog predstavnika, ne radi ništa.

“Kada Srbin pretuče nenaoružanog Bošnjaka, u logoru, za takvo djelo dobije 15 do 30 godina. Kada Bošnjak ubije, zakolje, kopa oči, siluje majku, ćerku, ubije dijete, on za takve zločine dobije tri godine. Kakve su te kazne u tom sudu?”, rekla je Rajilićeva na konferenciji za novinare u pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Ona je navela da se mir i budućnost mogu graditi samo na istini, i istakla da su članice Udruženja, koje nije jednonacionalno, svojim svjedočenjima dale do znanja da su u proteklom ratu stradali svi narodi i da je nemoguće da Srpkinje nisu žrtve.

“Do sada su u svijetu kao žrtve prikazane samo Bošnjakinje”, rekla je Rajilićeva.

Ona je istakla da je Udruženje silovanih žena i žena žrtava Republike Srpske počelo sa radom sa 36 članica, a danas ih je gotovo 600.

Rajilićeva je navela da je jedan od posebnih razloga za današnju konferenciju puštanje na slobodu ratnih zločinaca koji su maltretirali Srbe u BiH, te da je kap koja je prelila čašu puštanje na slobodu ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, ali da to nije jedini razlog.

Ona je podsjetila da je bila zarobljena od 16. juna 1992. godina do 3. maja 1993. godine, ukupno 322 dana u logoru u Srebreniku.

Nadežda Janković, mučena u Bravicama, koja je govorila o zločinima hrvatske vojske u 13 krajiških opština, navela je da je poznato da je samo u Mrkonjiću ekshumirana grobnica gde je postradao 181 srpski civil.

“Ja sam žrtva ustaškog zločina 1995. godine u Jajcu, gde je hrvatska Druga gardijska brigada brutalno masakrirala 81 srpskog civila, mahom žene, djecu i starije ljude. Najmlađe žrtve imale su tri i četiri godine. Za taj zločin niko nije odgovarao”, rekla je Jankovićeva.

Slobodanka Mladić, mučena u logoru u Sarajevu, kaže da je bila zarobljena sa sinom od 15 godina, te da je njen zločinac osuđen prvostepenom presudom na 10 godina, a drugostepenom na šest godina zatvora.

“Izašla sam sa mlađim sinom, stariji mi je poginuo na ratištu, a mlađi više nije mogao da izdrži i izvršio je samoubistvo”, kaže Mladićeva.

Nusreta Mujkić, jedina muslimanka u logoru za Srbe, koja je mučena u Brodu, odakle je uspjela da pobjegne jer su kao muslimanku htjeli da je ubiju, kaže da je preživjela i svjedočila protiv Hrvata i muslimana o tome šta su Srbi doživljavali i kakve torture podnosili, isto kao što je i ona.

“Bila sam na suđenju u Sarajevu, imala sam sučeljavanje sa zločincem oči u oči. Kada sam došla potcjenjivali su me da nisam podobna za suđenje. Rekli su da smo ludi mi koji svjedočimo u korist Srba”, navela je Mujkićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Rajilić: Potreban isti odnos prema svim žrtvama rata …

Rajilić: Predaćemo Bramercu spisak logora za Srbe | Jadovno …

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top