fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Radio Sloboljubve: Prof. dr Miloš Ković: Sprečimo da se zlo ponovi!

U manastiru sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana u Slancima, u subotu 22. avgusta 2020. godine služen je parastos žrtvama Pokolja u Jadovnu 1941. godine, genocida počinjenog nad Srbima od strane NDH, zabeležila je za naš radio Zorica Zec, saradnica Informativne službe SPC.

Prof. dr Miloš Ković na obeležavanju Dana sećanja na Jadovno, 22. avusta 2020. u manastiru Sv. arhiđakona Stefana u Slancima. FOTO: Foto: M. Anđela/Novosti

Srpski istoričar i rodoljub, prof. dr Miloš Ković, koji je molitveno učestvovao u ovom događaju, u razgovoru za Radio „Slovo ljubve“ koji je vodila gđa Zorica Zec, na početku napominje da „postoje pitanja na koja moramo da damo odgovor – šta se dogodilo u Jadovnu i zašto se to dogodilo i šta mi danas moramo uraditi da zapamtimo kako bismo razumeli, što je nažalost pitanje na koje struka istoričara nije dala dobar i dostojan odgovor“. Prof. Ković kaže da ovo nije „samo pitanje akademskog interesovanja jednog istoričara, već najpraktičnijeg, doslovnog sprečavanja da se to zlo ponovi“.

SLUŠAJTE AUDIO SNIMAK GOSTOVANjA MILOŠA KOVIĆA

Čućete više i o dva važna izvora tog zla iza kojih stoji Zapad, kroz konkretne istorijske primere i izvore, kao i podsećanje na činjenicu da je srpski narod u 20. veku preživeo tri genocida. Prof. Ković podseća na tzv. „Pacovske kanale“ i govori poreklu rusofobije na Zapadu i u protestantskim zemljama, ukazujući da je „srbofobija rukavac rusofobije“. Sa žaljenjem se konstatuje da danas u našoj Srbiji postoji „jedna vrsta neoustaških ideja“, a da cela hitlerovska propaganda protiv Jevreja uoči Drugog svetskog rata, po svojim mehanizmima i realizaciji, liči na današnju srbofobiju. „Ni dan danas se ne zna dovoljno o zločinima nad Srbima“ kaže prof. Ković i napominje da „moramo da obrazujemo da školujemo one mlade ljude koji dolaze“.

Kada je reč o kompleksu logora Jadovno-Pag, treba reći da je to „prethodnica i uvod, generalna proba za Jasenovac“, kaže prof. Ković koji podseća da su „srpska deca ubijana samo zato što su Srbi“. „To nam šalje najjasniju poruku da moramo da zaboravimo sve naše unutrašnje podele kada je ovo u pitanju“ napominje prof. Ković koji ukazuje da su „sujete srpskih istraživača veće od bilo kakvih stratišta“ ali da „oni koji nisu kadri da razumeju da je Jadovno veće od bilo čije karijere – moraju da se sklone“.

Zaključujući razgovor na ovu tešku i kompleksnu temu, prof. Ković upućuje da ovo nisu samo pitanja za istoričare, već su i eshatolopška pitanja i ukazuje da „najviše možemo da naučimo od Jevreja i Jermena“, jer se mi nismo osvestili kao ti narodi. „Sećanje na genocid mora da se ugradi u temelje srpskog nacionalnog identiteta“ podvlači prof. Ković koji dodaje da je „to zadatak koji je pred nama u doglednoj budućnosti“. „Naša Crkva je nezamenljiva, jer za razliku od države, ona to davno radi“ kaže prof. Ković podsećajući da su svuda u hramovima SPC lica naših novomučenika.

„Nije cilj mrzeti bilo koga, nametanje kolektivne odgovornosti bilo kom narodu“ ističe prof. Miloš Ković i zaključuje: „Kao što žrtve imaju imena i prezimena, tako ih imaju i zločinci, a na nama je da ta imena zapamtimo i zapišemo“.

Izvor: Radio „Slovo ljubve“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: