fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Protojerej-stavrofor Stojiljko Kajević: Samo žrtve mogu da oproste zlo ustaša

Deseti učesnik našeg virtualnog okruglog stola „Srpska kultura sećanja i Jasenovac – izazovi i odgovori“ bio je protojerej dr Stojiljko N. Kajević. Serijal priprema Vladimir Dimitrijević.

Autor: Sestra Marija, monahinja manastira Jasenovac

Umesto uvoda

S obzirom na činjenicu da se tema sistema jasenovačkih logora i broja žrtava u njima ne tiče samo pojedinih Srba, nego celine našeg naroda, i da je prilikom obrade iste, veoma važno imati u vidu dijalošku prirodu potrage za istinom, naš i vaš sajt se, sa dva pitanja (1. Kakvo je mesto Jasenovca u našem istorijskom pamćenju? 2. Šta mislite o najnovijim polemikama oko broja žrtava u jasenovačkom sistemu logora?) obratio nizu intelektualaca sa molbom da na njih odgovore.

Ponavljamo: „Stanje stvari“ neće ulaziti u lične polemike i nadgornjavanja, nego će visoko držati zastavu načelnosti i svesrpskog interesa, podsećajući na osnovnu činjenicu: Velikomučenički Jasenovac ne treba da nas razdvaja, nego da nas, u Hristu i Nebeskoj Srbiji, spaja.

Protojerej-stavrofor dr Stojiljko N. Kajević: Samo žrtve mogu da oproste zlo ustaša

Protojerej dr Stojiljko N. Kajević rođen je u selu Banjanima u Skopskoj Crnoj Gori od oca Nedeljka i majke Stoje. Malu maturu dao je u Skoplju, a pripadao je prvoj petorazrednoj generaciji prizrenskih bogoslova. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC, a poslediplomske studije je imao na Institutu Svetog Sergija u Parizu. Doktorirao je filosofiju ne De Pol univerzitetu u Čikagu, gde je bio i vanredni profesor. Trenutno je profesor etike, filosofije i kritičke teorije na Univerzitetu Luis u Ilinoisu. Autor je niza knjiga: „Nestvorena sloboda / Poreklo bitija i poricanja bitija“, „Metafizika i iluzija slobode“, „Svet bez duše“, „Napad na Istinu i Boga“, „Krug osvete i pravde“, itd. Član je, između ostalog, Američkog filosofskog udruženja, Asocijacije Vajthed, Srpske narodne odbrane itd.

Protojerej-stavrofor dr Stojiljko N. Kajević (Izvor: lokalis.rs)

O broju žrtava ustaškog terora se zna sve, ali ono što je užasno to je da ustaše i njihovi unuci preko demonskog Zapada i Rima (kao i, na našu nesreću, neki Srbi) smanjuju broj na pola ili još više.

Avro Manhatan, kao što i sami znate, u knjizi „Katolički teror“, tvrdi da je najmanje 850 hiljada Srba pobijeno od ustaša. Pošten katolik, Viktor Novak, isto tako navodi da je samo u Jasenovcu pobijeno na najzverskiji način od 550 do 600 hiljada ljudi.

Dr Srđa Trifković, koji je pisao doktorsku tezu na ovo pitanje, iznosi dosta detalja o svemu. Akademik Vasilije Krestić zna i ima hrabrost da kaže tačan ili približno tačan broj.

Moje je mišljenje da narod koji, u ime neke hrišćanske vere, ali suštinski iz demonske mržnje ubija, kolje, čak i decu u majčinoj utrobi, nije narod, niti su u pitanju životinje koje rade po instinktu, već nešto što se ne pamti u istoriji roda ljudskog – to su ustaše; i svi oni koji dele njihovu satansku mržnju u ime neopisivog demonizma, ne mogu da pripadaju civilizovanom svetu.

Čak ni tačan broj nije toliko bitan kada neko kolje jedno ili nekoliko dece. Zna se da su ustaše i njihovi bezbožni fratri klali sve što su mogli. Tragedija je što takozvani civilizovani Zapad pokušava da groznu istinu o zlodelima ustaša-Hrvata ili izbriše ili smanji što više može.

Ne može Katolička crkva da bude hrišćanska ustanova dok ne osudi, jasno i glasno ustaški-katolički zločin, i izjavi iskreno pokajanje i zatraži molitve za pomilovanje. Ali, niko od nas, pa ni blaženoupokojeni patrijarh Pavle, ne može da oprosti zlo ustaša do samo oni kojima je zlo učinjeno, kako kaže Dostojevski.

To znači da samo na Strašnom sudu vaskrsli mučenici mogu da oproste zločincima.

Vladimir Dimitrijević

Izvor: Stanje Stvari

Pročitajte još

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: