fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Protiv salonskog, mlakog i deklarativnog antifašizma

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/vukicevic-petrinja.jpg

21. jula, održan je parastos i komemoracija za 1.285 srpskih civila, žrtava ustaškog masakra u počinjenog krajem jula 1941. u Banskom Grabovcu. Tom prilikom obilježena i godišnjica oružanog ustanka, odnosno prve borbene akcije u Hrvatskoj koju su izveli Vasilj Gaćeša i 40 – ak partizana pod njegovom komandom, napavši ustaške snaga u tom selu.

U Banskom Grabovcu zbio se prvi masovni okršaj ustaša s ustanicima u Hrvatskoj. Na osnovu direktiva sa savetovanja u šumi Abez na Kordunu, 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su noću sa 23/24. jula zgrade općine i željezničke stanice, a nakon što su savladali posadu i oduzeli preko 50 pušaka, povukli su se iz sela. Ustaše su zatim od 24. do 26. jula skupljale sve Srbe iz okolnih sela, ukupno 1.285 i dovele ih u Banski Grabovac gdje su ih na brutalan način poubijale. Iako se govori da je masakr u Banskom Grabovcu bio ustaška odmazda zbog napada, to je po riječima učesnika događaja i poznavalaca historije bio dio već smišljenog plana genocida nad Srbima po kome je u julu i avgustu trebalo pobiti najviše Srba.

Skupu održanom u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) i gradskih vlasti Petrinje kod kosturnice i spomenika u pomen žrtvama prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi s područja Banije i Korduna, kao i Zagreba i drugih gradova Hrvatske, ali i pun autobus antifašista iz Velike Kladuše i Pećigrada u BiH.

Godišnjicama antifašizma mjesto je u državnom kalendaru 

Nakon parastosa koji je služio paroh glinski Slobodan Drakulić, položeni su vijenci, a prisutnima su se obratili predstavnici Srba, antifašista i lokalnih vlasti, kao i izaslanici državnih vlasti.

– Na ovakav način prisjećamo se onih koji ne zaslužuju zaborav, rekao je bivši hrvatski predsednik i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Stjepan Mesić, ističući da je nedozvoljivo da događaje kao što su masakr u Banskom Grabovcu, formiranje logora u Jadovnom ili godišnjica ustanka u Srbu obeležavaju samo žrtve ili sudionici tih događaja.

– Nedopustivo je što godišnjice takvih događaja nisu u državnim kalendarima jer hrvatska država mora komemorirati ovakve događaje zato što samo tako može biti vjerodostojna u pozivanju na onaj dio Ustava koji kaže da je današnja Hrvatska zasnovana i na temeljima antifašizma, kazao je Mesić.

– Smatrao sam to nužnim reći prije svega zato što smo nedavno mogli čuti novog čelnika najveće oporbene stranke kako kaže da bi konačno trebalo definirati načela na kojima počiva hrvatska država. Koliko ja znam, ta su načela definirana u Ustavu, stoga ovu izjavu ne mogu shvatiti drugačije, nego kao nepriznavanje važećeg Ustava, kao poziv na njegovu promjenu, a time i poziv na promjenu karaktera hrvatske države. To ne smijemo dopustiti. Može se steći utisak da Evropa danas blagonaklono gleda na revitalizaciju nacizma i nacionalizma i izjednačavanje nacizma i komunizma, ali Hrvatska, iako ulazi u EU, to neće dozvoliti, bio je izričit Mesić i poručio da se trebamo boriti protiv toga da mlade generacije odrastaju ne shvaćajući i ne znajući što se zaista događalo jer protiv istine nastupa zajednička fronta desnice.

– Neformalno, ali stvarno, ujedinjeno nastupaju određene snage iz svijeta koje tu desnicu iz svojih razloga podržavaju. Ali nastupa nažalost i Katolička crkva koja nikad nije smogla snage da ustaški režim u Hrvatskoj javno obilježi kao zločinački, ali kojoj ne nedostaje riječi kada treba upozoravati na navodno sveprisutni komunistički mentalitet i na opasnost od komunizma za koju svatko
realan zna da uopće ne postoji, naglasio je Mesić i istekao da se jugoslavenska federacija nije mogla održati, ali da su narodi s tog prostora upućeni jedni na druge, te da samo antifašisti mogu iskreno pružiti ruku suradnje preko granica, dok ostali to čine s figom u džepu.

Staviti kompleks pod zaštitu 

Predsjednik SNV i saborski zastupnik Milorad Pupovac naglasio je da je „ovdje formiran prvi borbeni partizanski odred koji je izvršio prvu borbenu akciju u Hrvatskoj u skladu s pozivima partije na ustanak naroda protiv okupatora i domaćih kvislinga iz šume Brezovica i savjetovanja u Abezu“. Partija je pozvala na ustanak protiv ustaškog režima koji je do tada napravio zločine u Gudovcu, Veljunu, Prekopi kod Gline i koji je formirao logor istrebljenja Jadovno.

– Ništa od toga nije laž. Jer da jeste, tok historije, a možda i cjelokupa historija hrvatsko srpskih odnosa, ali i odnosa među narodima udruženim u Jugoslaviju bila bi drugačija. Ali nije, rekao je i dodao da se zagovornici velike laži, nakon što nisu uspjeli sa svojim nacionalističkim idejama, u Hrvatskoj, BiH ili Srbiji, sada čvrto bore da svoju laž povežu sa službenim istinama, istekao je Pupovac.

– Pri tome u službenim institucijama kao što su ministarsttvo obrazovanja ili kulture ne nailaze na potreban odgovor i reakciju Jer da nalaze, onda bi u udžbenicima stajalo više istine nego što stoji, ili bi se izdvojilo 50.000 kuna da se spomenik dovede u stanje da se ne počne rušiti i da se ovaj kokmpleks stavi pod zaštitu, rekao je Pupovac.

– Svi se ovdje okupljamo da ih podsjetimo da je to naša, ali i njihova dužnost. Jer ako se nastavi tako, onda ćemo imati posla s deklariranim, a ne sa stvarnim antifašiszmom, niti s borbenim antifašizmom kakav je bio od 1941. do 1945 . To nije bio salonski, mlaki i deklarativni antifašizam, to je bio antifašizam u kome se ginulo za slobudu, jednakosti i bratstva. Takav antifašizam mi trebamo, ustvrdio je Pupovac uz gromoglasan aplauz prisutnih.

– Naša je dužnost da s ovog i drugih mesta pozovemo one čija je to obaveza jer se na ovom mjestu testira naš istinski odnos prema vrijednostima kao što su sloboda, bratstvo i jednakost koje od Francuske revolucije predsatavljaju temelj zemalja EU, ali koje od 1945. predstavljaju temelj bivše Jugoslavije i novih država na tom prostoru. Oni koji ne vide da se negiranjem tih vrednosti negiraju temelji dnašnjih država i perspektive odnosa među njima, ti su zarobljenici prošlosti i velike laže, rekao je.

Pupovac je kao predsjednik SNV najavio zajednički rad sa SABA RH i predstavnicima drugih manjinskih zajednica, lokalnih samouprava i državnih vlasti da mjesta kao što je to budu dostojno tretirana.

Grabovcu dati mnogo veću važnost kakvu zaslužuje 

– Nije slučajno što je danas tu samo jedan mikrofon i samo nekoliko, uglavnom amaterskih fotoaparata. Zašto? Zato što ih mi zovemo na uobičajeni način, uljudnim dopisom da se odvija skup kao što je ovaj. Medijima nije dovoljno da h se pozove na skup, očito je potebno da im neko s višeg mjesta kaže za skup. Samo, kako kad se ni oni ne pojavljuju na skupu, što znači da takvim mjestima i skupovima uvijek nije data važnost kakvu zaslužuju, naglasio je Milorad Pupovac.

Ističući da su u redovima Hrvatske vojske u ratu 1990-ih bili i brojni Srbi i pripadnici drugih manjina, izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, zapovjednik kopnene vojske HV general bojnik Dragutin Repinc ukazao je na budućnost i temelje antifašizma.

– Povezivanje na temelju zajedničkih vrijednosti i standarda, ali različitosti država, naroda, kultura i njihovih osobitosti, prostor je u kojem Hrvatska i svi njeni građani vide svoju budućnost. Stoga se trebamo okrenuti izazovima koji nam predstoje kako bi ostvarili budućnost kakvu smo sanjali za modernu Hrvatsku koje ne bi bilo bez antifašističke borbe. Upravo zbog toga je i antifašizam ugrađen u Ustav RH kao sustav vrijednosti na kojima se Hrvatska danas temelji i kakav sustav vrijednosti trebamo zajednički štiti i graditi, rekao je Repinc.

Pomalo lirskim opisom Zrinka Ćorić, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petrinje, evocirala je uspomene na akciju, ali i ustaški masakr 1.286 srpskih civila koji je uslijedio.

– Strašani ustaški zločini zgranuli su svijet, a sad se javljaju razni „znanstvenici“ koji to negiraju i dovode u pitanje tekovine NOB u
kojoj je misao vodilja bila da ne pobijedi fašistička zvijer, rekla je i dodala da su se i mnogi branitelji, potomci partizana, našli na vijugavom životnom putu i braniku domovine 1991. godine.

Svečanost ili komemoracija? 

– Mladim generacijama treba reći istinu o NOB, što je teška zadaća pored svih koji šire mržnju, istakla je Ćorić i naglasila se i potrebu obilježavanja žrtava jer kako je rekla, svako umire dva puta, jednom kad umre i drugi put kad ga zaborave.

– A mi ne želimo da se zaboravi NOB i zločini na koje podsjećaju grobovi u Banskom Grabovcu, rekla je.

Prisutnima su se obratili i Miroslav Gregurinčić, izaslanik petrinjskog gradonačelnika Željka NenadićaAndrija Rudić, zamjenik sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i saborski zastupnik i izaslanik Hrvatskog saboraZoran Vasić.

Među uzvanicima je bio i ambasador Srbije Stanimir Vukićević koji je položio i vijenac. Upriličen je i kulturno-umjetnički program u kome su nastupile ženske pjevačke grupe pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Siska, Petrinje i Malog Gradca, kao i ženski zbor „Zeleni Brijeg“ iz Siska.

Iako ove godine za razliku od prošlih obilježavanja u Banskom Grabovcu nije bilo neprimjerenih govora i intenzivnog miješanja ’41. I ’91. godine, Izvršni odbor SDSS Sisačko moslavačka županije podsjetio je na neprimjerenost pojedinih detalja skupa.

– Na pozivu piše „svečanost“ iako se uz obilježavanje godišnjice ustanka komemoriraju i žrtve ustaškog masakra, kaže predsjednik tog stranačkog tijela Milan Krstinić, ističući da bi se program koji uključuje i pjesme i muzičke nastupe, pa onda i druženje uz grah, trebao održati kod 50-ak metara udaljenog spomenika ustanku, a ne na spomeniku u spomen žrtvama u neposrednoj blizini grobnica žrtava gdje bi se trebao održati samo parastos.

Također, tokom parastosa okupljenima se nije dalo ustajati sa „zauzetih“ stolica ili sa klupa pod šatrom, a mnogi su svojim razgovorom nadjačavali molitve i obraćanje protojereja Drakulića.

Autor: Nenad Jovanović 

Izvor: SNV

Vezane vijesti:

Parastos za 1.285 srpskih civila

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: