fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Protestno pismo povodom obnove i odbrane ustaških zločina i ideja

Protestno pismo 26 istaknutih intelektualaca povodom izjava i postupaka Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića.

Ante Pavelić (Foto: Vikimedija)

Sa nevericom smo pročitali izjavu Dubravke Stojanović, redovne profesorke istorije na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objavljenu na portalu „Nova Es“ (26. 7. 2020), o Blagoju Jovoviću, atentatoru na Antu Pavelića: „Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike. […] To je necivilizacijski sunovrat, to je slavljene osvete, principa ‘oko za oko’ i slanje poruke da je svako nasilje dozvoljeno“. Smisao ove izjave nije promenjen iskazom da je Pavelić počinio „monstruozne zločine“.

Nekoliko sedmica ranije (30. 6. 2020), Nikola Samardžić, još jedan redovni profesor na Odeljenju za istoriju, podržao je ustaški stav na društvenoj mreži Tviter, u kome se, posle niza primitivnih uvreda na račun srpskog naroda, genocid počinjen u logoru smrti Jasenovac opravdava tobožnjim srpskim zločinima i naziva „odgovorom na vladavinu“ Karađorđevića. Nešto ranije (21. 11. 2019), Samardžić je na istoj društvenoj mreži napisao da „Mora nova četrdeset osma“ i založio se za otvaranje novog logora u Hrvatskoj, po ugledu na Goli otok.

Nikola Samardžić (Foto: Ana Blažić Pavlović)

Ovo su samo najnovija u nizu višegodišnjih skandaloznih istupanja dvoje redovnih profesora istorije na Univerzitetu u Beogradu.

Legalistička osećajnost Stojanovićeve prema Paveliću i Samardžićeva apologetika Jasenovca pojavljuju se u vremenu velike obnove ustaških ideja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Čak i u Makedoniji štampane su, pa povučene, ustaške poštanske markice. U javnom životu zemalja EU i SAD, nacistički i ustaški zločini danas se zamagljuju ne samo relativizovanjem i prećutkivanjem, nego i proglašavanjem branilaca za osvajače i žrtava za zločince. Rusi i Srbi, narodi koji su dali najveće žrtve u borbi protiv nacističke Nemačke, ustaške Hrvatske i njihovih saveznika, proglašavaju se za zločince i izazivače Drugog svetskog rata.

Srbi nisu jedini narod koji je pretrpeo genocid i koji, kada pravda izostane, kažnjavanje zločinaca smatra podvigom. Jevreji, Jermeni i Rusi su primer kako se zločinci kažnjavaju, ali i kako se gradi kultura sećanja koja ne dozvoljava poricanje i poigravanje sa genocidom.

Dubravka Stojanović (Foto: Vesna Lalić)

Izražavamo duboko žaljenje zbog ovog urušavanja ugleda Univerziteta u Beogradu. Protestujemo zbog izjava Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića, koje smatramo uvredom na račun srpskog naroda, struke, zdravog razuma i osnovnog ljudskog morala.

U Beogradu, 29. 7. 2020.

 1. Prof. dr Slobodan Antonić
 2. Akademik Danilo Basta, član SANU
 3. Komnen Bećirović, pisac i publicista
 4. Prof. dr Siniša Borović, general
 5. Prof. dr Milan Brdar
 6. Prof. dr Đorđe Bubalo
 7. Prof. dr Slobodan Vladušić
 8. Prof. dr Aleksandar Jovanović
 9. Prof. dr Nenad Kecmanović
 10. Prof. dr Miloš Ković
 11. Prof. dr Leon Kojen
 12. Prof. dr Časlav Koprivica
 13. Akademik Vasilije Krestić, član SANU
 14. Emir Kusturica, reditelj
 15. Prof. dr Goran Latinović
 16. Prof. dr Aleksandar Lipkovski
 17. Prof. dr Milo Lompar
 18. Prof. dr Draga Mastilović
 19. Prof. dr Aleksandar Milanović
 20. Prof. dr Jovan Popov
 21. Prof. dr Slobodan Samardžić
 22. Prof. dr Darko Tanasković
 23. Dr Slavenko Terzić, dopisni član SANU
 24. Prof. dr Srđa Trifković
 25. Prof. dr Bogoljub Šijaković
 26. Prof. dr Srđan Šljukić

Oprema: Stanje stvari

(Novi standard, 29. 7. 2020)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: