fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Protesno pismo Instituta za istraživanje Jasenovca (JRI) iz Njujorka

Reagovanje Bari Litučija, ( Barry Lituchy ) izvršnog direktora Jasenovac Research Institute (Institut za istraživanje Jasenovca) iz Njujorka. Pismo upućeno Predsjednici Evropskog Parlamenta pod naslovom: „Poštovana gospođo predsednice Metsola – Otkažite i poništite Stepinčevu konferenciju u vašem parlamentu“.
Bari Lituči; FOTO: Jadovno 1941. / Dani(j)el Simić

Poštovanoj Roberti Metsola

Predsednici Evropskog parlamenta                                  17. marta 2023.

Poštovana gospođo predsednice,

Naša organizacija je tokom prethodnih 25 godina posvećena očuvanju sećanja na Holokaust u Jugoslaviji, upoznavanju sveta sa zločinima koji su tu izvršili fašistički režimi tokom Drugog svetskog rata  i traženju pravde za žrtve.

Naš slogan „Nek se istina sazna“ je samo prvi korak ka dostizanju pravde.

Pišemo Vam jer smo zaprepašćeni i duboko rastuženi vešću da je Evropski parlament dozvolio sebi da bude iskorišćen kao sponzor događaja koji veliča nacističkog saradnika Alojzija Stepinca. Moguće je osporavati pojedinosti onoga što je ličnost kao što je Alojzije Stepinac učinio ili nije učinio tokom Drugog svetskog rata. Ali nemoguće je osporiti  činjenicu da je on bio nacistički kolaboracionist genocidnog ustaškog režima u Hrvatskoj, koji je tamo postavio Adolf Hitler u aprilu 1941.

Za vreme dok je Stepinac sarađivao sa tim režimom,  isti je pobio 40 hiljada Jevreja, stotine hiljada Srba, desetine hiljada Roma kao i desetine hiljada antifašističkih protivnika režima.

Pozivamo Vas da odbacite i otkažete ovu konfrenciju čije je održavanje zakazano za 21. mart 2023. godine, od 17:00 do 19:00 časova u Parlamentu Evropske Unije, Antall 6Q1, pod naslovom: „Blaženi Alojzije Stepinac, svedočenje o veri, istrajnosti i nadi“

Dozvoliti takav događaj pod vašim patronatom predstavlja užas.

U redakcijskom tekstu objavljenom u današnjem Njujork Tajmsu pod naslovom „Katargejt je spektakularni skandal i opomena Evropi“, otvoreno se navodi da „istorija EU Parlamenta pokazuje da je on bio serijski ranjiv prema korupciji“.

Da li je ova konferencija još jedan slučaj „keš – za – uticaj“ skandala?

Ako jeste, potrebna je istraga. Ne dozvolite da vaša dobra reputacija bude trajno okaljana ovim događajem.

Poštovana gospođo Predsednice, molimo vas, otkažite ovu neprihvatljivu i sasvim sramnu konferenciju veličanja dobro poznatog nacističkog zločinca.

U ime naše organizacije i u ime preživelih i žrtava Holokausta u Hrvatskoj,

Bari Lituči

Izvršni direktor Instituta za istraživanje Jasenovca


Faksimil pisma na engleskom jeziku


Bari Lituči u Njujorku, The Holocaust Memorial Park, kraj spomen kamena žrtvama kompleksa logora smrti Gospić – Jadovno – Pag; FOTO: Jadovno 1941. / Dani(j)el Simić


Vezane vijesti:

VELIČAJU STEPINCA U SRCU EU: Skandalozna konferencija u Evropskom parlamentu o zločinačkom hrvatskom kardinalu


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: