fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promovisana knjiga „Zadnja linija odbrane“

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore predstavilo je spomen-knjigu „Zadnja linija odbrane“, svjedočenje o pogibijama 315 vojnika i policajaca iz Crne Gore na ratištima bivše Jugoslavije 1991/1999. godine.

Knjiga "Zadnja linija odbrane"
Knjiga „Zadnja linija odbrane“ Foto: IN4S

Na promociji u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici rečeno je da je knjiga nastala kao otpor kolektivnom žigosanju palih boraca iz Crne Gore od aktuelne crnogorske vlasti i bezdušnih krivotvoraca novije istorije.

„Ovo nije samo promocija, nego i komemoracija. Ova knjiga je spomen poginuloj mladosti Crne Gore u ratovima 1990-ih, koji u istoriji slovi za ‘bratoubilački rat’, ‘iznuđeni rat’, čak i za ‘dogovoreni rat'“, rekao je akademik Zoran Lakić.

On je istakao da se takav odnos prema mrtvima, kao što je u ovoj knjizi, njeguje u civilizovanom svijetu, dok su u Crnoj Gori sasvim drugi aršini. „Nismo popisali žrtve ni iz Prvog ni iz Drugog svjetskog rata“, dodao je Lakić.

Predsjednik Udruženja boraca 1991/1999. Radan Nikolić u uvodu svog sinoćnjeg obraćanja podsjetio je na Geteovu misao da je samo jedno zlo neizlječivo – ako narod digne ruke sam od sebe.

„U 21. vijeku, nažalost, umišljeni gospodari novog svjetskog poretka čine sve da tako i bude – da narod digne ruke od sebe i da sloboda i ljudsko dostojanstvo ne budu vrijednosti“, upozorio je Nikolić.

On je istakao da su borci kojima se u knjizi odaje počast upravo najbolji sinovi Crne Gore, ocijenivši da je katastrofalno da se država obračunava sa svojim građanima koje je poslala u rat i diskriminiše ratne žrtve.

Momčilo Vuksanović je u ime izdavača knjige, Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, rekao da su stradali borci otišli u rat da opravdaju zakletvu, a ne zato što su nekog mrzili.

„Mi smo kao izdavači sa velikim poštovanjem prihvatili da štampamo ovo izdanje i makar malo damo doprinos sjećanju na ove izuzetno časne i hrabre ljude koji su stradali devedesetih godina“, naglasio je Vuksanović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Rezervisti su samo odgovorili na vatru

CG: Hrvatima za ratnu odštetu 1,3 miliona €

Paravojne jedinice Hrvatske napale su JNA 1. oktobra 1991.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: