fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija u banjalučkom Jevrejskom kulturnom centru: „Iz kolevke u Jasenovac“ – potresan dokument o ustaškim zločinima

Knjiga je potresan dokument o ustaškim zločinima
Knjiga je potresan dokument o ustaškim zločinima

U sali Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ u Banjaluci održana je promocija monografije „Iz kolijevke u Jasenovac“ autora Milana Dašića, poznatog izdavača i publiciste iz glavnog grada Republike Srpske. Posebna vrednost ove knjige, kako je naglasio jedan od recenzenata, banjalučki književnik Ranko Pavlović, je poglavlje „Majke su čekale“ u kojem se nalaze imena sa ličnim podacima 19.432 dece sa Kozare i drugih srpskih krajeva koje majke nikada nisu dočekale jer su ih u sistemu jasenovačkih logora na najsuroviji način umorili ustaški koljači!

Uvod u promociju knjige dao je poznati banjalučki pesnik Boro Kapetanović, koji je prisutne ganuo stihovima potresne poeme „Jasenovac“.

– U Dašićevoj knjizi nalazi se nekoliko snažnih priloga Srboljuba Živanovića, urednika knjige Radovana Jovića, Arie Livne, dr Jelene Guskove, Dragoljuba Ackovića i Jovana Mirkovića, istražitelja ustaških zločina. Tim prilozima se mora verovati jer su dokumentovani i dokazani. A ono što knjizi daje najveću vrednost su podaci koje je o umorenoj deci prikupio i budućim generacijama ostavio preživeli mali logoraš, pisac Dragoje Lukić, kojeg je autor knjige nazvao „Ocem najvećeg dečijeg podzemnog grada“ – istakao je Ranko Pavlović.

Na promociji je govorio i Arie Livne (95), jedan od preživelih logoraša.

– Video sam svojim očima šta se dešavalo i to se ne može opisati ni u jednoj knjizi. Znam koliko je mom prijatelju Milanu bilo teško da uradi ovu knjigu za koju je trebalo puno vremena, ali i novca kojeg, nažalost, za ovako vredne knjige sve manje ima – rekao je Livne.

Posebnu emociju kod posetilaca izazvalo je i prisustvo uglednog banjalučkog ginekologa dr Milutina Vučkovca, preživelog mučenika logora smrti u Jasenovcu, kojem je mlada pesnikinja Nevena Stošić posvetila pesmu „Da se na zaboravi“. Promociji su, osim mnogih značajnih ličnosti iz kulture i javnog života, prisustvovali i Vladimir Nikolić, konzul Srbije, zatim Milica Kotur, pomoćnik ministra za prosvetu Republike Srpske, kao i Budimir Balaban, predsednik Skupštine grada Banjaluke. Luksuzno opremljena knjiga na 450 stranica, štampana na engleskom i srpskom jeziku, može da se naruči i u Knjižari „Vesti“ u Frankfurtu.

Za istoriju i uspomenu

– Autor Milan Dašić u okviru izdavačke delatnosti agencije Slovo, za istoriju i uspomenu na žrtve u Jasenovcu, Kragujevcu i Sanskom Mostu, objavio je više knjiga, a da bi se očuvali sećanje i uspomene na žrtve, Dašić je uspeo da poveže književne manifestacije na Šušnjaru, u Šumicama, Donjoj Gradini, Prijedoru i na Kozari. On je uspeo da okupi čelne ljude ovih opština koji su u Donjoj Gradini 28. aprila 2007. potpisali Povelju o bratimljenju i trajanju poetskih pomena žrtvama – istakao je Ranko Pavlović.

Da se ne zaboravi

Mlada pesnikinja Nevena Stošić izrecitovala je preživelom doktoru Vučkovcu stihove iz svoje pesme „Da se ne zaboravi“, koju je napisala kad je imala samo 13 godina.
„Doktor je Vučkovac, mamin kolega,
uspeo da preživi Jasenovac, ali je ostao bez svoje majke.
Od tada mu nisu pričali bajke.
Nisu mu pevali ni uspavanke.
Nisu ga mazili, darivali šljive ranke.
Odjednom je morao da odraste“.

 

Izvor: SRBSKI FBREPORTER

 

Vezane vijesti:

Iz kolijevke u Jasenovac – latinicom

VIDEO – Logori za decu u NDH

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: