fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Прешућен испад сисачког бискупа у Зрину

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/sisacki biskup.jpg

Сисачки бискуп Владо Кошић ових jе дана помjерио границе црквене бахатости када jе прогласио ауторска права на кориштење имена светог Квирина, заштитника Сиска и забранио његово кориштење без дозволе бискупиjе, након што jе на туристичкоj манифестациjи Келтска ноћ jедна сплав била посвећена оснивању сисачког партизанског одреда, а jедна светом Квирину. Јавност jе остала запрепаштена, а градска организациjа СДП-а у саопћењу jе оциjенила да би „и свети Квирин 1941. био партизан“. 

„Остао сам запрепаштен и љут кад сам видио да се на истоj приредби у Сиску, коjи воли за себе рећи да jе град хрватских побjеда, славе свети Квирин, сисачки бискуп и мученик и заштитник тог града, те партизани, злочинци коjи су рушили цркве и убиjали живу цркву. Забрањуjем било какву употребу имена и лика светог Квирина заjедно са злочинцима партизанима jер као католички бискуп имам на то право“, изjавио jе Владо Кошић.

Било jе jош много критичких коментара, но нитко ниjе реагирао на чињеницу да jе Кошић то изрекао у Зрину, тиjеком мисе за страдале у Другом свjетском рату, и то баш 9. септембра, када се у Зрину водила таква борба да медиjи данас пишу како су га „партизани уништили 1943. године“. Зрин jе годину дана након партизанског уласка доиста спаљен, а сви становници су протjерани.

Но више нитко не напомиње да jе Зрин приjе тога био злогласно усташко упориште из коjег су посвуда по Баниjи убиjали Србе или их трпали у логоре, палили им куће и пљачкали имовину.

Зато би се могло чинити да бискуп Кошић штитећи име светог Квирина и осуђуjући само партизане као злочинце, успут штити jедног не баш светог Анту, коjи jе тада у Зрину, а изгледа и данас, имао броjне фанове.

Извор: СНВ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: