fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prešućen ispad sisačkog biskupa u Zrinu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/sisacki biskup.jpg

Sisački biskup Vlado Košić ovih je dana pomjerio granice crkvene bahatosti kada je proglasio autorska prava na korištenje imena svetog Kvirina, zaštitnika Siska i zabranio njegovo korištenje bez dozvole biskupije, nakon što je na turističkoj manifestaciji Keltska noć jedna splav bila posvećena osnivanju sisačkog partizanskog odreda, a jedna svetom Kvirinu. Javnost je ostala zaprepaštena, a gradska organizacija SDP-a u saopćenju je ocijenila da bi „i sveti Kvirin 1941. bio partizan“. 

„Ostao sam zaprepašten i ljut kad sam vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, slave sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik tog grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu. Zabranjujem bilo kakvu upotrebu imena i lika svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima jer kao katolički biskup imam na to pravo“, izjavio je Vlado Košić.

Bilo je još mnogo kritičkih komentara, no nitko nije reagirao na činjenicu da je Košić to izrekao u Zrinu, tijekom mise za stradale u Drugom svjetskom ratu, i to baš 9. septembra, kada se u Zrinu vodila takva borba da mediji danas pišu kako su ga „partizani uništili 1943. godine“. Zrin je godinu dana nakon partizanskog ulaska doista spaljen, a svi stanovnici su protjerani.

No više nitko ne napominje da je Zrin prije toga bio zloglasno ustaško uporište iz kojeg su posvuda po Baniji ubijali Srbe ili ih trpali u logore, palili im kuće i pljačkali imovinu.

Zato bi se moglo činiti da biskup Košić štiteći ime svetog Kvirina i osuđujući samo partizane kao zločince, usput štiti jednog ne baš svetog Antu, koji je tada u Zrinu, a izgleda i danas, imao brojne fanove.

Izvor: SNV

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: