fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Predstavljene dvije knjige akademika Krestića

U Beogradu su danas na tribini Biblioteke Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ predstavljene knjige „Znameniti Srbi o Hrvatima“ i „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH“, akademika Vasilija Krestića u kojima je razobličio politiku Hrvatske prema srpskom narodu i srpskoj teritoriji unazad vijek i po.

U Beogradu su danas na tribini Biblioteke Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ predstavljene knjige "Znameniti Srbi o Hrvatima" i "Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH", akademika Vasilija Krestića.
Beograd – predstavljene dvije knjige
akademika Krestića Foto: SRNA

Viši naučni saradnik SANU Sofija Božić rekla je da knjiga „Znameniti Srbi o Hrvatima“ pokazuje kontinuitet odnosa Hrvata prema Srbima kao uljezima i to da se mit o Srbima kao takvima urezao u svijest Hrvata.

„Ova knjiga pokazuje i to da Srbi za Hrvate ne mogu biti dobri ma koliko bili korektni u međusobnim odnosima, poput Jovana Subotića, Jove Jovanovića Zmaja i Jovana Skerlića, koji je čak sarađivao sa Antom Starčevićem. Srbi su uvek razumevali Hrvate, a osvešćivali su se tek kada bi shvatili da je pravda nemoguća“, navela je Božićeva.

Ona je naglasila da ova knjiga, koja je rezultat višedecenijskog rada, daje sliku odnosa najvećih srpskih umova prema Hrvatima, a treba da je čitaju nove generacije da bi razumjele sadašnju situaciju u regionu.

Božićeva je istakla da drugo izdanje knjige govori o njenom značaju i da je to djelo na ponos srpskoj nauci i srpskom narodu.

Krestić je rekao da mu je pišući knjigu „Znameniti Srbi o Hrvatima“ cilj bio da razobliči mržnju Hrvata prema Srbima i da naučnim podacima otrijezni sve jugoslovenski orijentisane.

„Ova knjiga je više nego potrebna danas“, istakao je Krestić.

On je naveo da je u knjizi „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH“ dokumentovano i hronološki razložio sve teritorijalne zahtjeve Hrvatske i razobličio hrvatsku politiku od jednog i po vijeka, te time dao direktan odgovor na sve optužbe Zagreba prema Srbiji i Srbima na račun „velikosrpske politike“.

„Srbe sam oslobodio krivice koju im nameće Zagreb za raspad Jugoslavije, a srpsku politiku sam snabdeo dokazima pomoću kojih se uspešno može nositi sa neprestanim hrvatskim optužbama, počevši od Garašanina do naših dana“, rekao je Krestić.

Prema njegovim riječima, iz knjige je jasno da su vodeći hrvatski prvaci unazad vijek i po imali jasne pretenzije i nisu krili namjere prema BiH, posebno teritoriji koju su naseljavali Srbi, kao i da upravo Hrvati stoje iza svih autonomaških pokreta u Vojvodini.

„Oni su imali taktiku da sve što je srpsko proglašavaju za `velikosrpsko` i udarali na Srbe i srpske teritorije svim sredstvima, uključujući i genocid“, naveo je Krestić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj …

Krestić: Velike greške učinjene zbog sloge i jedinstva …

Akademik Vasilije Đ. Krestić: O genocidnosti hrvatske politike

Akademik Vasilije Krestić povodom godišnjice osnivanja NDH …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: