fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Akademik Vasilije Krestić povodom godišnjice osnivanja NDH: Za srpski narod važno da izvuče pouke iz prošlosti da bi znao sa kim ima posla

Akademik Vasilije Krestić ocijenio je povodom godišnjice osnivanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ da je za srpski narod izuzetno važno da izvuče pouke iz prošlosti da bi znao s kim ima posla i kako da se ponaša, ali ne da bi zaoštravao odnose sa Hrvatskom već da mu se ne ponove progon i etničko čišćenje iz devedesetih godina.
Akademik Vasilije Krestić Foto: Princip
Akademik Vasilije Krestić Foto: Princip

Krestić je izjavio da, ukoliko Srbi budu zaboravljali, to će biti dokaz njihove neozbiljnosti, neodgovornosti i u krajnjem slučaju primitivizma.

„Ako zaboravimo `teško nama`. Ne mogu naše žrtve biti jeftinije od tuđih. Nažalost, ispada da ih mi ne poštujemo, a tražimo od drugih da ih poštuju više nego mi“, naglasio je Krestić.

Krestić je istakao da se činjenice o žrtvama NDH u Jasenovcu i bezbrojnim jamama i stratištima nalaze u dokumentima njemačkih oficira, kao i da je ekspertska komisija sastavljena od Hrvata još 1945. godine iznijela podatak da je u Jasenovcu stradalo 500.000 ljudi.

„Tu su brojne jame, stratišta, logori. Imamo tačne popise, koliko ih je ubijeno, nožem, sjekirom… Od 700.000 do milion Srba ubijeno je u NDH“, rekao je Krestić.

On smatra da bi država Srbija morala da zauzme zvaničan stav o NDH i da ne bi smjela da ignoriše i zaboravi stotine hiljada srpskih stradalnika, kao i činjenicu da je postojala NDH.

„Bojim se da smo uvek opterećeni tim hrvatskim problemima. Da oni sebi dozvoljavaju ono što mi i ne pomišljamo da učinimo. Drugim rečima, mnogo smo obazriviji mi koji smo stradali, nego oni koji su nam naneli zlo. Do kada će to tako da bude, dokle ćemo mi da se ponašamo neodgovorno, to je posebno pitanje“, rekao je Krestić.

On kaže da je nezadovoljan takvim ponašanjem srpske politike, te smatra da ona nanosi štetu i „podstiče ustašluk koji se ne smiruje, već svakim danom sve jače i jače pokazuje zube“.

Krestić je napomenuo da i oni koji žele iznijeti samo činjenice o srpskim žrtvama u Jasenovcu i ostalim stratištima NDH nailaze na zatvorena vrata.

„Setimo se da uzvratimo Hrvatima i kažemo šta su nam učinili samo kada se vode dnevnopolitičke bitke. To nije naš strateški cilj. Naš strateški cilj je da se jednom to pitanje raščisti. Dok to ne bude jedna od strategija, bojim se da ćemo tapkati u mjestu, da će nas Hrvati optuživati za genocid da bi rasteretili sebe i oslobodili se odgovornosti“, poručio je Krestić.

On je ukazao da Hrvati idu na to da dokažu da je na području Jasenovca „postojao komunistički logor za Hrvate i ustaše“ i da na taj način obezvrijede istoriju i negiraju da je u Jasenovcu postojao logor za djecu – kakvog nije bilo nigdje u svijetu.

„Oni imaju sva sredstva i mogućnosti da to obezvređuju, a mi ne činimo ništa da za sva vremena raščistimo sa tim i dokažemo da su činjenice važnije od svih političkih insinuacija“, rekao je Krestić.

On je zaključio da su u borbi za istinu o Jasenovcu mnogo uticajniji Jevreji i da je za Srbe lakše kada idu sa njima, ali da je srpska tragedija što ne mogu sami da izađu na čistac sa Hrvatima.

Vezane vijesti:

Vasilije Krestić – Genocidom do Velike Hrvatske | Jadovno …

Akademik Vasilije Krestić: Hrvatsko svojatanje Nikole Tesle …

Vasilije Krestić i Mira Radojević o genocidu nad Srbima …

Vasilije Krestić: Zašto nas Hrvati uvek „iznenade“ | Jadovno …

10. april, datum koji se vraća

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: