fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krestić: Velike greške učinjene zbog sloge i jedinstva

Akademik Vasilije Krestić smatra da su na račun srpske istorije i politike učinjene velike greške zbog sloge i jedinstva, a da je Jugoslavija stvorena na pogrešnom shvatanju jugoslovenstva.

Akademik Vasilije Krestić
Akademik Vasilije Krestić

Krestić ističe da je srpska istoriografija bila podređena dnevnoj politici i prije nastanka Jugoslavije.

„Silne greške, pre svega na račun srpske politike, istorije i srpskih ličnosti u politici činjene su za ljubav sloge, jedinstva i bratstva. Ti nesporazumi tinjaju vek i po i povremeno izbijaju na površinu na najužasniji način, da bi bili završeni genocidom“, kaže Krestić u intervjuu za beogradsku „Politiku“.

On napominje da su naročito između dva svjetska rata, činjeni mnogi ustupci Hrvatima, i to zahvaljujući tome što su oni imali ilirizam koji je prikazivan kao jugoslovenska ideja, a u stvari, to je bila ideja nacionalnog preporoda Hrvata.

Krestić, čije je dopunjeno izdanje knjige „Znameniti Srbi o Hrvatima“ objavila Srpska književna zadruga, ističe da osnovni uzrok sukoba između Srba i Hrvata leži upravo u „hrvatskom državnom i istorijskom pravu“ i da je to temelj sukoba.

On pojašnjava da „hrvatsko državno i istorijsko pravo“ podrazumijeva veliku i entički čistu Hrvatsku, a u ranijim periodima utvrdilo je ideju da su svi stanovnici jedne Hrvatske u političkom i etničkom smislu Hrvati.

„Ovaj koncept Hrvati su preuzeli od Mađara. U težnji da stvore veliku Mađarsku, od Karpata do Jadrana, Mađari su nametali svoj politički narod. Šta to znači? Svi stanovnici Ugarske – Srbi, Rumuni, Slovaci, Hrvati – jesu u političkom smislu Mađari“, navodi Krestić.

On podsjeća da zbog toga dolazi do revolucije 1848. godine u kojoj učestvuju Srbi i Hrvati protiv Mađara, ali da se poslije revolucije, u Hrvatskoj ta politika nameće u odnosu na Srbe.

„U feudalnom društvu vladalo je pravilo `Čija teritorija, onoga i vera` u Mađarskoj, a zatim je u Hrvatskoj to prešlo u `Čija teritorija, onoga je nacija`. Time se srpski narod sistematski briše. To su osnovni uzroci sukoba i to je zlo koje traje do naših dana i koje je dovelo do genocida“, kaže Krestić.

On ukazuje na to da jugoslovenstvo ne samo Ilirskog pokreta nego i Josipa Jurija Štrosmajera nije pravo jugoslovenstvo.

To je jugoslovenstvo, kako ističe, samo po imenu, ali ima hrvatsku i velikohrvatsku suštinu, „jer ni Štrosmajer se u svojoj politici nije odricao hrvatskog državnog prava“.

„On nije mogao da bude pravi Jugosloven. Jugoslavija je stvorena na pogrešnom shvatanju jugoslovenstva“, rekao je Krestić.

Krestić smatra da u odnosima Srba i Hrvata više nema prostora za popuštanja i izvinjavanja i da odnose treba da grade isključivo na bazi strogog reciprociteta.

„Došlo je vreme da se suočimo sa činjenicama i shvatimo da moramo da uspostavimo strogi reciprocitet, dakle – što vi nama, to mi vama. U nama bliskoj perspektivi između naša dva naroda nema ljubavi, a bojim se da neće biti ni sloge, ako ne bude tog strogog reciprociteta“, zaključuje Krestić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj …

Krestić: Hrvatska politika već 150 godina želi da prekorači u …

Vasilije Krestić – Genocidom do Velike Hrvatske | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: