Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDSTAVLjENA “BITKA ZA PAŠTRIK – SEĆANjA UČESNIKA 1999”

General Božidar Delić
General Božidar Delić

Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Beogradskom sajmu knjiga predstavljena je knjiga “Bitka za Paštrik-sećanja učesnika 1999”, u kojem su sabrana sjećanja učesnika borbi za Paštrik, na granici Albanije i Savezne Republike Jugoslavije, kada je tokom NATO agresije pokušana kopnena invazija neprijatelja na Kosovo i Metohiju.
Komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić rekao je da brigada nije doživjela ni strategijsko, ni operativno, ni taktičko iznenađenje, “jer veliki i moćni obično rade po šablonu”, pa je komanda mogla da predvidi njihove postupke.

Delić je istakao da je ta brigada još u februaru 1999. godine raselila sva materijalna i tehnička sredstva, ne ostavljajući za sobom nijedan metak.

Prema njegovim riječima, 549. motorizovana brigada, koja je u ratu brojala oko 14.000 ljudi, nije se slučajno obrela u Prizrenu, pa ni početak NATO agresije nije bio iznenađenje.

General Delić je podsjetio da je brigada kada su 1999. godina pale prve bombe za dvije nedjelje riješila sve probleme u pozadini i razbila šiptarsko-terorističke jednice, te izašla na državnu granicu.

“Glavni napad je otpočeo na Gorožupskom pravcu. U prvom napadu u četiri ešalona, jedan za drugim, kretale su se terorističke snage. U tom momentu, na tom pravcu, bilo je oko 450 naših ljudi”, rekao je Delić i dodao da su oni primili prvi udar dok nisu stigla pojačanja.

On je ispričao da je svaka jedinica iz svojih sastava dala pješadijske čete, koje su do večeri stavljene na raspolaganje komandantu isturenog komandnog mjesta brigadnom generalu Stojanu Konjikovcu.

“Svaka je dobila svoj kilometar na Paštriku, uz naređenje da odsudno brane prvu liniju. Sanitetsko zbrinjavanje bilo je dobro organizovano, a u Prizrenu su formirane četiri hirurške sale”, napomenuo je Delić.

On smatra čudom kako su vojnici i oficiri uspjeli da sve to izdrže s obzirom na to da je bilo danonoćno bombardovanje NATO avijacije, kao i napadi terorističkih snaga i artiljerijska dejstva sa teritorije Albanije.

Brigadni general u penziji Stojan Konjikovac rekao je da knjiga sadrži svjedočenja boraca, čuva od zaborava događaje na Paštriku, ali i na “najbolji način opominje ovaj narod na ono što jeste i što treba da bude”.

“U ratu se 549. motorizovana brigada nalazila u prvom ešalonu Prištinskog korpusa, te je imala ulogu glavnih snaga odbrane Kosova i Metohije iz pravca Albanije. Nakon povlačenja OEBS-a i humanitarnih organizacija, znali smo da uskoro sledi napad, koji smo dočekali potpuno spremni”, rekao je general Konjikovac.

Prema njegovim riječima, neprijateljska operacija “Strela” na Paštriku trajala je od 26. maja do 10. juna, cilj je bio da se razbiju vojne snage na granici i da neprijatelj izvrši kopnenu invaziju na teritoriju Kosova i Metohije.

“Kada je napad počeo, nijedan dan nije bio bez borbi i dejstava neprijateljske avijacije i artiljerije. Najteži dan bio je 31. maj kada su upotrebili sve snage da ostvare svoj cilj, ali su naši vojnici istrajali i ostali na svojim položajima. Neprijatelj je uveo i strategijsku avijaciju, avione B-1 i B-52, koji su tokom operacije 24 puta gađali položaje brigade. Ali pomeranja naših položaja nije bilo”, istakao je general Konjikovac.

U operaciji “Strela” 549. motorizovana brigada imala je 25 poginulih i 126 ranjenih, a neprijatelj daleko više. U zoni odbrane brigade ukupno je poginulo 87 boraca, a 300 je ranjeno.

Brigada je nastavila s uspješnim držanjem linije odbrane sve do potpisivanja Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine i prva je odlikovana Ordenom Narodnog heroja.

Knjiga “Bitka za Paštrik-sećanja učesnika 1999” je sedmi dio edicije “Ratnik”, u kojoj istaknute vojne starešine svjedoče o svojim iskustvima.

Izvor: SRNA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: