Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПРЕДСТАВЉЕНА “БИТКА ЗА ПАШТРИК – СЕЋАЊА УЧЕСНИКА 1999”

Генерал Божидар Делић
Генерал Божидар Делић

На штанду Министарства одбране и Војске Србије на Београдском сајму књига представљена је књига “Битка за Паштрик-сећања учесника 1999”, у којем су сабрана сјећања учесника борби за Паштрик, на граници Албаније и Савезне Републике Југославије, када је током НАТО агресије покушана копнена инвазија непријатеља на Косово и Метохију.
Командант 549. моторизоване бригаде генерал-мајор у пензији Божидар Делић рекао је да бригада није доживјела ни стратегијско, ни оперативно, ни тактичко изненађење, “јер велики и моћни обично раде по шаблону”, па је команда могла да предвиди њихове поступке.

Делић је истакао да је та бригада још у фебруару 1999. године раселила сва материјална и техничка средства, не остављајући за собом ниједан метак.

Према његовим ријечима, 549. моторизована бригада, која је у рату бројала око 14.000 људи, није се случајно обрела у Призрену, па ни почетак НАТО агресије није био изненађење.

Генерал Делић је подсјетио да је бригада када су 1999. година пале прве бомбе за двије недјеље ријешила све проблеме у позадини и разбила шиптарско-терористичке једнице, те изашла на државну границу.

“Главни напад је отпочео на Горожупском правцу. У првом нападу у четири ешалона, један за другим, кретале су се терористичке снаге. У том моменту, на том правцу, било је око 450 наших људи”, рекао је Делић и додао да су они примили први удар док нису стигла појачања.

Он је испричао да је свака јединица из својих састава дала пјешадијске чете, које су до вечери стављене на располагање команданту истуреног командног мјеста бригадном генералу Стојану Коњиковцу.

“Свака је добила свој километар на Паштрику, уз наређење да одсудно бране прву линију. Санитетско збрињавање било је добро организовано, а у Призрену су формиране четири хируршке сале”, напоменуо је Делић.

Он сматра чудом како су војници и официри успјели да све то издрже с обзиром на то да је било даноноћно бомбардовање НАТО авијације, као и напади терористичких снага и артиљеријска дејства са територије Албаније.

Бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац рекао је да књига садржи свједочења бораца, чува од заборава догађаје на Паштрику, али и на “најбољи начин опомиње овај народ на оно што јесте и што треба да буде”.

“У рату се 549. моторизована бригада налазила у првом ешалону Приштинског корпуса, те је имала улогу главних снага одбране Косова и Метохије из правца Албаније. Након повлачења ОЕБС-а и хуманитарних организација, знали смо да ускоро следи напад, који смо дочекали потпуно спремни”, рекао је генерал Коњиковац.

Према његовим ријечима, непријатељска операција “Стрела” на Паштрику трајала је од 26. маја до 10. јуна, циљ је био да се разбију војне снаге на граници и да непријатељ изврши копнену инвазију на територију Косова и Метохије.

“Када је напад почео, ниједан дан није био без борби и дејстава непријатељске авијације и артиљерије. Најтежи дан био је 31. мај када су употребили све снаге да остваре свој циљ, али су наши војници истрајали и остали на својим положајима. Непријатељ је увео и стратегијску авијацију, авионе Б-1 и Б-52, који су током операције 24 пута гађали положаје бригаде. Али померања наших положаја није било”, истакао је генерал Коњиковац.

У операцији “Стрела” 549. моторизована бригада имала је 25 погинулих и 126 рањених, а непријатељ далеко више. У зони одбране бригаде укупно је погинуло 87 бораца, а 300 је рањено.

Бригада је наставила с успјешним држањем линије одбране све до потписивања Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. године и прва је одликована Орденом Народног хероја.

Књига “Битка за Паштрик-сећања учесника 1999” је седми дио едиције “Ратник”, у којој истакнуте војне старешине свједоче о својим искуствима.

Извор: СРНА

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: