fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

Srebrenica
Srebrenica

U Narodnoj biblioteci Srebrenica danas je predstavljen projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“ u okviru kojeg je otvorena izložba, predstavljene tri knjige i prikazan dokumentarni film o Sarajevskom atentatu i uzrocima početka Prvog svjetskog rata.

Ovaj projekat realizuje Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske u saradnji sa Agencijom za edukaciju i razvoj.

„Projekat traje 18 mjeseci, a finansira ga EU u okviru programa `Sarajevo 2014` kojim se obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata s ciljem da se širom svijeta pošalje poruka pomirenja i solidarnosti“, rekla je menadžer projekta i direktor Narodne univerzitetske biblioteke iz Banjaluke Ljiljana Petrović Zečić.

Ona je pojasnila da se projekat sastoji od tri dijela, a to su predstavljanje knjige „Sarajevo 1914“ Vladimira Dedijera o kojoj je govorio istoričar Željko Vujadinović. On je naveo da je ta knjiga objavljena prije 50 godina, a prije 30 godina u Americi je ocijenjena kao najbolje djelo koje govori o uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata.

Vujadinović je istakao da je Dedijer nakon višegodišnjih istraživanja u ovoj knjizi iznio dokaze koji isključuju mogućnost da je Srbija izazvala Prvi svjetski rat.

O knjizi „Sarajevsko suđenje“ Vojislava Bogićevića govorio je istoričar Borivoje Milošević koji je rekao da su stenogrami sa tog suđenja objavljeni tek 1954. godine, zahvaljujući angažovanju i istraživanju Vojislava Bogićevića, a Austrija ih nikada nije objavila.

Zbornik „Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i julskoj krizi“ predstavio je Dragoslav Ilić i rekao da je to prateći katalog postavljene izložbe fotografija i faksimila tekstova iz evropske štampe o Sarajevskom atentatu.

Otvorena je i istoimena izložba koju sačinjavaju 23 panoa sa faksimilima tekstova koje je objavila evropska štampa o Sarajevskom atentatu.

Riječ je o tekstovima koje je prikupilo 11 istraživača iz BiH iz 100 listova i časopisa iz 13 evropskih zemalja.

Prikazan je film banjalučkog reditelja Gorana Dujakovića „Sarajevo 1914“, koji je sniman na četiri lokacije, a govori o uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata i karakteru organizacije „Mlada Bosna“.

Nakon otvaranja izložbe, predstavljanja knjiga i prikazivanja filma vođena je debata o Sarajevskom atentatu i uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata čiji je moderator bio Slobodan Nagradić.

On je rekao da je ovaj projekat, koji je nagrađen na Sajmu knjiga Banjaluka za izdavački poduhvat godine, do sada predstavljen u 11 gradova i da je najveću pažnju izazvao u ovoj sredini, koja je znatno manja od prethodnih mjesta u kojima su gostovali.

Nizom aktivnosti u okviru ovog projekta obnavlja se sjećanje na istorijske događaje u BiH koji su prethodili Prvom svjetskom ratu, te predstavlja geopolitička slika Evrope toga vremena.

Organizator ovog programa bila je Narodna biblioteka Srebrenica kojoj su realizatori i autori projekta poklonili 20 kompleta knjiga koje su danas predstavljene zainteresovanim Srebreničanima.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Promovisan projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

Projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“ Predstavljen u Zenici

OTVORENA IZLOŽBA „ODJECI: EVROPSKA ŠTAMPA O SARAJEVSKOM ATENTATU“

Prvi svjetski rat, Srbija

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: