Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

OTVORENA IZLOŽBA “ODJECI: EVROPSKA ŠTAMPA O SARAJEVSKOM ATENTATU”

Narodna_biblioteka_Republike_Srpske-46f42190U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci otvorena je izložba “Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi” grupe autora, te prikazan dokumentarni film “Sarajevo 1914.”.

Promovisana su i knjige “Sarajevo 1914” Vladimira Dedijera i “Sarajevski atentat” Vojislava Bogićevića.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević rekao je sinoć novinarima da su predstavljena nova izdanja knjiga, stenogramske zabilješke sa suđenja Gavrilu Principu i drugima koje su prvi put priređene u izdanju istoričara Vojislava Bogićevića 1954. godine.

“Stenogrami predstavljaju jedan od najvažnijih istorijskih izvora za proučavanje predistorije Sarajevskog atentata i svih okolnosti koje su dovele do njega”, istakao je Milošević.

Prema njegovim riječima, druga monografija je čuvena knjiga istoričara Vladimira Dedijera “Sarajevo 1914”, koja je 1984. godine u anketi “Njujork tajmsa” proglašena za knjigu godine, jedna od najreferentnijih knjiga o Sarajevskom atentatu.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Zečević rekla je novinarima da je u okviru projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja” povodom obilježavanja stotinu godina od Prvog svjetskog rata nastala i izložba “Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi”.

Zečevićeva je rekla da je u okviru ovog projekta nastao i jednočasovni dokumentarni film “Sarajevo 1914.”, u kojem su zastupljena mišljenja akademika Muhameda Filipovića i istoričara Željka Vujadinovića.

Ona je rekla da se kao dio promocije održavaju i javne debate čiji je cilj podsticanje dijaloga i kritičkog mišljenja o Prvom svjetskom ratu.

Novinar Muharem Bazdulj, jedan od stručnih konsultanata koji je radio na izboru građe – štampanog materijala i plakata iz Srbije i Mađarske krajem maja i početkom avgusta 1914. godine, prije i nakon Sarajevskog atentata, istakao je da je ovaj projekat profesionalno osmišljen.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

otvaranje izložbe “stojanovići i sarajevski atentat”

Sto godina od Sarajevskog atentata – Jadovno 1941.

Da li proslava, obeležavanje, ili obnova ratne atmosfere …

BiH posle Sarajevskog atentata: Uvek smo prvi plaćali u krvi …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: