fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Пројекат „Изучавањем историје до помирења“

Сребреница
Сребреница

У Народноj библиотеци Сребреница данас jе представљен проjекат „Изучавањем историjе до помирења“ у оквиру коjег jе отворена изложба, представљене три књиге и приказан документарни филм о Сараjевском атентату и узроцима почетка Првог свjетског рата.

Оваj проjекат реализуjе Народна универзитетска библиотека Републике Српске у сарадњи са Агенциjом за едукациjу и развоj.

„Проjекат траjе 18 мjесеци, а финансира га ЕУ у оквиру програма `Сараjево 2014` коjим се обиљежава сто година од почетка Првог свjетског рата с циљем да се широм свиjета пошаље порука помирења и солидарности“, рекла jе менаџер проjекта и директор Народне универзитетске библиотеке из Бањалуке Љиљана Петровић Зечић.

Она jе поjаснила да се проjекат састоjи од три диjела, а то су представљање књиге „Сараjево 1914“ Владимира Дедиjера о коjоj jе говорио историчар Жељко Вуjадиновић. Он jе навео да jе та књига обjављена приjе 50 година, а приjе 30 година у Америци jе оциjењена као наjбоље дjело коjе говори о узроцима избиjања Првог свjетског рата.

Вуjадиновић jе истакао да jе Дедиjер након вишегодишњих истраживања у овоj књизи изнио доказе коjи искључуjу могућност да jе Србиjа изазвала Први свjетски рат.

О књизи „Сараjевско суђење“ Воjислава Богићевића говорио jе историчар Боривоjе Милошевић коjи jе рекао да су стенограми са тог суђења обjављени тек 1954. године, захваљуjући ангажовању и истраживању Воjислава Богићевића, а Аустриjа их никада ниjе обjавила.

Зборник „Одjеци: европска штампа о Сараjевском атентату и jулскоj кризи“ представио jе Драгослав Илић и рекао да jе то пратећи каталог постављене изложбе фотографиjа и факсимила текстова из европске штампе о Сараjевском атентату.

Отворена jе и истоимена изложба коjу сачињаваjу 23 паноа са факсимилима текстова коjе jе обjавила европска штампа о Сараjевском атентату.

Риjеч jе о текстовима коjе jе прикупило 11 истраживача из БиХ из 100 листова и часописа из 13 европских земаља.

Приказан jе филм бањалучког редитеља Горана Дуjаковића „Сараjево 1914“, коjи jе сниман на четири локациjе, а говори о узроцима избиjања Првог свjетског рата и карактеру организациjе „Млада Босна“.

Након отварања изложбе, представљања књига и приказивања филма вођена jе дебата о Сараjевском атентату и узроцима избиjања Првог свjетског рата чиjи jе модератор био Слободан Наградић.

Он jе рекао да jе оваj проjекат, коjи jе награђен на Саjму књига Бањалука за издавачки подухват године, до сада представљен у 11 градова и да jе наjвећу пажњу изазвао у овоj средини, коjа jе знатно мања од претходних мjеста у коjима су гостовали.

Низом активности у оквиру овог проjекта обнавља се сjећање на историjске догађаjе у БиХ коjи су претходили Првом свjетском рату, те представља геополитичка слика Европе тога времена.

Организатор овог програма била jе Народна библиотека Сребреница коjоj су реализатори и аутори проjекта поклонили 20 комплета књига коjе су данас представљене заинтересованим Сребреничанима.

Извор: srna

Везане виjести:

Промовисан проjекат „Изучавањем историjе до помирења“

Проjекат „Изучавањем историjе до помирења“ Представљен у Зеници

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ОДЈЕЦИ: ЕВРОПСКА ШТАМПА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ“

Први свjетски рат, Србиjа

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: