Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prebilovci: Selo svetih novomučenika

U Muzeju Stare Hercegovine u Foči 10. juna je otvorena izložba „Prebilovci“. Nosioci ovog projekta su UG Jadovno 1941. iz Banjaluke i Kulturni centar Novi Sad. Izložba govori o stradanjima Srba u ovom hercegovačkom selu u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. Autori izložbe su Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.

Izložba „Prebilovci“
Izložba „Prebilovci“

U Prebilovcima je u vrijeme ustaške NDH stradalo 850 žitelja, koji su bačeni u Šurmanačku jamu, a o ovom zločinu se decenijama nije govorilo. Rodbina žrtava je krajem 1990. godine njihove kosti iz 12 jama nekadašnjeg stolačkog sreza, koje su godinama bile zabetonirane kako bi se sakrili zločini nad Prebilovčanima, izvadila kosti, oprala ih i prenijela u seoski dom u Prebilovcima. 1991.godine mošti ovih mučenika i mošti stradalih hercegovačkih Srba, iz drugih jama, položene su u kriptu Spomen Crkve Sabora Srpskih Svetitelja i Prebilovačkih mučenika u Prebilovcima. Spomen crkva je Spaljena u proteklom ratu i na njoj napravljeno smetljište.

Izložba „Prebilovci“

Milenko Jahura, predsjednik Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ iz Beograda potomak je Srba sa ovih prostora. U Prebilovcima mu je ubijena baka i njeno šestoro djece, a njegova majka je preživjela jer je pobjegla kako bi obezbijedila mlađoj braći i sestrama hranu i vodu.

„Moja majka je bila zatvorena u logoru u selu Tasovčić kod Čapljine. Jednog jutra stražar u logoru im je rekao da malo izadju da udahnu vazduha. Ona je uspijela pobjeći preko ograde, do tetke u selo Tasovčić kako bi donijela hranu za mlađu braću i sestre. Baka joj nije dala da se vrati i tako je preživjela. Ostali iz logora su transportovani do Šurmanaca, gdje su bačeni u Šurmanačku jamu. Tu je stradala moja baka, koja je bila trudna i njeno petoro djece“, kaže Jahura.

Izložba „Prebilovci“ je jedan dokumentarno-faktografski pokušaj da se prikaže nikada do kraja izrečeno stradanje Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kaže istoričar Predrag Lozo, jedan od autora izložbe:

„Ono što je karakteristično za Prebilovce je stradanje 850 žitelja, mahom žena i djece. Oni su bačeni u Šurmanačku jamu kod Međugorja, samo zato što su bili pravoslavci. Ovaj zločin nam pokazuje karakteristike Nezavisne države Hrvatske, jednog sistema koji se upregao da potpuno istrijebi Srbe sa svoje teritorije i to je školski primjer genocida. Karakteristika Prebilovaca je i ta što su u proteklom ratu ponovo spaljene kosti stradalih Prebilovčana koje su izvađene iz jama, paljenjem Spomen Crkve Sabora Srpskih Svetitelja i to su uradili nastavljači ideologije NDH“, zaključio je Lozo.

Izložba „Prebilovci“

Izložba se sastoji od nekoliko stotina fotografija i dokumenata koji su sakupljani po porodničnim arhivima preživjelih Prebilovčana. Upravo je Milenko Jahura, čija je majka preživjela pokolj u Prebilovcima sakupio najviše materijalnih dokaza o ovom zločinu, koji su iskorišteni za izložbu, ali su i autori izložbe iz istorijskih izvora uspjeli prikupiti dio građe, kaže Dragoslav Ilić jedan od autora:

„Fotografije smo sakupljali po sačuvanim porodičnim arhivima a najviše ih je sakupio Milenko Jahura. Mi smo prikupljali podatke od ljudi i iz nekih monografija i više od stotinu slika i dokumenata čini građu ove izložbe, svjedoči o stradanju Srba u Prebilovcima“, navodi Ilić.

Izložba „Prebilovci“ postavljena je u Foči nakon prikazivanja u Prebilovcima, Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Višegradu i Londonu.

Izložba je postavljena u Prebilovcima kao stalna postavka.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Branka Dragičević smatra da je ona veoma značajna jer svjedoči o stradanju našeg naroda:

„Pozivam sve sugrađane da pogledaju ovu izložbu. Smatram da je bitna jer svjedoči o stradanju našeg naroda na jednom prostoru. Ne smijemo zaboraviti svoju istoriju jer narod koji zaboravlja svoju istoriju ona mu se ponavlja. Mi moramo gajiti kulturu sjećanja i ne dozvoliti da se ikada više ovakvi zločini ponove“, navela je Dragičevićeva.

Izložba „Prebilovci“ došla je u Foču putem saradnje sa Udruženjem građana „Jadovno 1941. iz Banje Luke“, a u Muzeju Stare Hercegovine biće otvorena do kraja juna.

Autor: Nataša Miletić

Izvor: Radio Foča

Vezane vijesti:

Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba “Prebilovci” svečano otvorena u KCNS

Nemanja Dević: Prebilovci su temelj, ali i ogledalo – svih nas

VIDEO – Izložba „Prebilovci“ – Beograd 21. maj 2015 …

U Banjaluci otvorena izložba „Prebilovci“ | Jadovno 1941.

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena …

u beogradu otvorena izložba o stradanju prebilovačkih srba

Bastašić: Proputovaće izložba svijetom i suočiti neuke sa …

Bastašić: Prvo slovo o Prebilovcima u Velikoj Britaniji …

Britanskoj javnosti predstavljena istina o stradanju

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: