Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba “Prebilovci” u Hramu Svetog Save u Londonu

IMG_0016U nedjelju 31. januara 2016. u Hramu Svetog Save u Londonu, blagoslovom Oca Gorana Spaića, starješine crkve, postavljena je i vjernom narodu prezentovana izložbena postavka “Prebilovci”.

Gospodin Aleksandar Simić, predstavnik udruženja “Jadovno 1941.” u Velikoj Britaniji, čovjek koji je mnogo pomogao u organizaciji i realizaciji ovog projekta, pročitao je prisutnima besjedu istoričara, profesora Nemanje Devića iz Beograda o stradanju i Vaskrsu Prebilovaca.

Otvaranju izložbe u našem Hramu, prisustvovao je i gospodin Vladimir Božović, savjetnik predsjednika Vlade R. Srbije.

Ova izložba je otvorena na Savin dan i u Ambasadi Srbije u Londonu. Organizatori promocije izložbe u Londonu su udruženje građana “Jadovno 1941.” iz Banja Luke i “SND Prebilovci” iz Beograda a logistički je podržana od strane Odbora britanskih Jevreja u Londonu.

Izložba „Prebilovci“ svjedoči o zločinu ustaša 1941. godine kada su ubili 850 od ukupno 1.000 stanovnika tog srpskog sela u Hercegovini, ali i o vaskrsenju Prebilovaca.

Prema istraživanju japanskog lista „Asahi šimbun“, Prebilovci predstavljaju najstradalnije selo u Drugom svjetskom ratu u Evropi. Više o Prebilovcima može se saznati na portalu „Prebilovci selo na internetu“.

Izložba je do sada bila postavljena u Novom Sadu, Beogradu , Višegradu i Banjaluci, kao i u Prebilovcima, gdje je postavljena kao stalna postavka.

Ovaj projekat je realizovan uz pomoć Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: