fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lingvista Milorad Telebak – Jezik dijeli sudbinu naroda

Lingvista Milorad Telebak
Lingvista Milorad Telebak

Što se dešava jeziku, dešava se i narodu. Kad god je bilo narodu  teško i u jeziku su se dešavali potresi. I danas  se potresi dešavaju. Jezik i narod su sudbinski povezani. Čitav  20. vijek smo izgubili u stvaranju zajedničke države, bratstva i jedinstva, socijalizma, komunizma, što se pokazao  kao čist promašaj, jer su to sve propale ideje. Ništa u stotinu godina nismo uradili u interesu svog naroda. Zapostavili smo nacionalne interese. Hrvati su, zahvaljujući vatikanskim, bečkim i drugim mentorima,  od srpskog došli do hrvatskog jezika. Mi smo napustili svoje  nacinalno pismo – ćirilicu, iako je ono jedno od najsavršenijih pisama,  zarad tog nekog zajedništva. Nažalost, i danas, nakon raspada državne  zajednice, govorimo  poprilično srpsko-hrvatski,  pa  čak i na Katedri za srpski jezik, gdje to ne  bi smjelo biti. Muslimani i Hrvati  u BiH danas  pričaju kako nikad  prije nisu pričali.  U  svakodnevici se  čuju  neke  čudne riječi. Zagovara se i neki bosanski jezik. Zbog toga  briga o srpskom jeziku mora biti  pojedinačna i kolektivna. Škole,  Ministarstvo prosvjete i kulture i  mediji  moraju biti mnogo  ozbiljniji  kako bi se  zaštitio i sačuvao srpski jezik – naglasio je Telebak.

U svim predavanjima profesor Telebak okrivljuje i medije za slabu  jezičku kulturu.

– Nekada  se jezik i stil u pisanim medijima  odlikovao  kratkom i jasnom rečenicom,  riječima  bliskim  običnom čovjeku. I polupismeni  ljudi su   sa lakoćom  mogli  shvatiti šta  se htjelo  reći  u novinskom  tekstu.  U radiju su radili obrazovani  ljudi, koje su pratili  melodični, prijatni glasovi i pravilna  akcentuacija.  Radio je bio  škola  dobrog govora.  Danas to nije tako. Mnogo toga što nema veze sa  stadandardnim jezikom čuje se  na radio talasima. Televizija je kao najmoćniji medij potpuno zanemarila  jezičku kulturu. Elektronski mediji su zagađeni  jezikom  admistracije, politike. Prisutan je  birokratski jezik, prepun fraza i tuđih riječi.  Mnogi koji  govore u mikrofon ne  znaju  standardne norme našeg jezika. Nemaju opšte  znanje i obrazovanje, što je pogubno. Zbog toga se mogu  svakodnevno  čuti  brojne nebuloze u TV i radio emisijama – kazao je  profesor Telebak.

Milorad Telebak je, zaista,  neumorni borac za čistotu srpskog jezika, izuzetno značajna  ličnost u oblasti jezika i jezičke kulture. Napisao je deset jezičkih priručnika,  oko 800 napisa o jeziku koji su objavljeni u brojnim  listovima i časopisima, autor je  preko 400 radio emisija o jeziku…

Predavanja Milorada Telebaka su pravi  doživljaj za  slušaoce. Mnogo toga  zanimljivog, onog što do sada nisu znali,  mogu čuti osnovci, srednjoškolci, studenti,  srednjovječni, pa i oni  koji su zakoračili u pozne godine  života.   Poznati linvista pokazuje da se srpski jezik može učiti kroz smijeh,  da je  takav način učenja prihvatljiv. Sve što kaže jasna je poruka  da je na svima nama sveta obaveza  da jezik čuvamo i njegujemo, da ga  branimo  od tuđih riječi, od  opšte  amerikanizacije  i invazije  engleskih  riječi. Jer, nije slučajno rečeno – jezik dijeli sudbinu naroda.

Velemir Elez

Treba napomenuti da ga je predsjednik Republike Srpske odlikovao ordenom Njegoša „za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda“. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak  dobio je književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Izvor: SRPSKO UDRUŽENjE ĆIRILICA TREBINjE

Vezane vijesti:

SRPSKI JEZIK NAPADNUT SA SVIH STRANA

Rektor Univerziteta u Zagrebu: Ćirilica je „starohrvatsko pismo“ i bilo bi lepo da je ponovo u nastavi

Neophodan zakon o zaštiti ćirilice

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: