fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpski jezik napadnut sa svih strana

telebak.jpgLingvista Milorad Telebak upozorio je da je srpski jezik danas u opasnosti i da je napadnut sa svih strana – spolja invazijom tuđih riječi, najviše iz agresivnog engleskog jezika, a iznutra rđavim prevodima, providnim perfidno smišljenim nametanjem, ali i srpskom nebrigom o svome jeziku.

Prema njegovim riječima, budućnost srpskog jezika biće identična kao i budućnost naroda, jer su jezik i narod uvijek dijelili sudbinu.

„Svjedoci smo porazne činjenice da se skoro već četiri decenije gramatika i pravopis, koji su osnova pismenosti, vrlo malo uče u osnovnim školama, a u srednjim gotovo nikako, pa čak ni u gimnazijama. Imamo psihološki defekt da nam je sve što je tuđe značajnije i važnije od našeg“, rekao je Telebak za „Večernje novosti“.

On je napomenuo da javne ličnosti i veliki broj visokoobrazovanih ljudi u BiH ne znaju norme srpskog jezika, dok mediji, među kojima prednjači televizija, preuzimaju jezik birokratije i pogubno utiču na jezik naroda.

Telebak je naglasio da je srpski jezik nakon raspada Jugoslavije „rasčerečen“ na više jezika, koji su samo imenom jezici, ali to nisu lingvistici,
istakavši da je to posebno izraženo na prostorima BiH.

On je istakao da Bošnjaci i Hrvati danas pričaju kako nikad prije nisu pričali i trude se da što više zastupaju „novokomponovanih“ riječi, a
samo kako bi izbjegli nazive i riječi iz srpskog jezika.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: