Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ССР: Евидентирање имовине избјеглих и прогнаних лица

Датум објаве: недеља, 20 децембра, 2015
Величина слова: A- A+
Савез Срба из региона
Савез Срба из региона

Поштовани земљаци, даме и господо,

Савез Срба из региона креће 15.  децембра 2015. године у евидентирање отете, уништене, оштећене, неадекватно обновљене, неадекватно размјењене и неадекватно продате имовине избјеглих и прогнаних лица из Хрватске, Босне и Херцеговине (Федерација БиХ) и Словеније, који живе расејани широм свијета и имовине осталих оштећених грађана која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији.  Евиденција имовине ће трајати три мјесеца тј. до 15. марта 2016. године.

Образац за евидентирање имовине налази се на сајту нашег Савеза Срба из региона (www.ssr.org.rs).

Први циљ акције Савеза Срба из региона јесте да се изврши, у што већој мјери, евиденција отете, уништене, општећене, неадекватно обновљене, неадекватно размјењене и неадекватно продате имовине путем попуњавања обрасца.  Образац за евидентирање имовине налази се на сајту нашег Савеза Срба из региона (www.ssr.org.rs). Образац је могуће попунити само на сајту наше организације електронским путем тј. није га могуће штампати и ручно попуњавати. Након што лице попуни образац потребно је на крају обрасца само да клике на ријеч Пошаљи и образац ће бити послан у нашу базу.

Други циљ акције Савеза Срба из региона јесте да, након завршетка евиденције имовине, ангажује угледне стручњаке који ће извршити анализу прикупљеног материјала и урадити свеобухватан извјештај са прецизним подацима о систематском кршењу људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана. Извјештај ће бити преведен на енглески језик а затим послан на адресе свих  значајних међународних организација, као што су Уједињене нације, Европска унија, ОСЦЕ, Савјет Европе и друге. Извјештај ће бити доступан и на нашем сајту.

Образац је могуће попунити само на сајту наше организације електронским путем тј. није га могуће штампати и ручно попуњавати. Након што лице попуни образац, потребно је на крају обрасца само да клике на ријеч Пошаљи и образац ће бити послан у нашу базу.

Савез Срба из региона ће тражити, прије свега од Европске уније тј. од њених институција: Европског парламента, Европског савјета, Савјета министара и Европске комисије да изврши притисак на Хрватску, Босну и Херцеговину и Словенију да поштују Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода; да Хрватска испуни преузете обавезе потписивањем Уговора о приступању Европској унији крајем 2011. године и да Босна и Хецеговина  испуни Анекс 7 Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак имовине избјеглих и расељених лица.

Једини попис имовине избјеглих и прогнаних лица урађен је још 1996. године а Извјештај тек 2001. године. Нажалост, у претходне двије деценије  нису предузете никакве мјере и активности да се међународне организације и међународна јавност упозна са подацима о систематском кршењу људских права избјеглих и прогнаних лица  који су наведени у Извјештају из 2001. године и да објасне да није могуће успоставити односе међусобног поштовања и повјерења међу државама насталим на простору бивше Југославије без проналажења правичног и трајног рјешења овог питања.

Главни разлог због чега Савез Срба из региона креће у евиденцију отете, уништене, општећене, неадекватно обновљене, неадекватно размјењене и неадекватно продате имовине избјеглих и прогнаних лица и осталих оштећених грађана која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији јесте јер су подаци из пописа имовине из 1996. године застарјели и у једном дијелу промјењени. Наиме, један мањи дио наших земљака и оштећених грађана је повратио, продао или размјенио имовину, другом дијелу су обновљене куће и др. Дакле, подаци из пописа имовине из 1996. године не могу да се користе према међународним организацијама и међународној јавности.

За више информација о нашој акцији и начину попуњавања обрасца можете се обратити путем емаила info@ssr.org.rs  или назвати на слиједеће телефоне: +381 11 3820 250 (канцеларија у Београду), +381 21 6613 600 (канцеларија у Новом Саду) и на број мобилног телефона +381 64 1162 109.  Такође, у случају да су потребна додатна појашњења можете и мене позвати на мој број мобилног телефона +381 63 76 86 837.

Радно вријеме  канцеларије у Београду (ул. Краљице Марије 47, код Вуковог споменика)  је уторком и четвртком од 9 до 15 часова а понедјељком, сриједом и петком од 14 до 20 часова.

Радно вријеме канцеларије и Новом Саду (ул. Булевар ослобођења 26) је понедјељком, сриједом и петком од 9 до 15 часова а уторком и четвртком од 13 до 19 часова.

С поштовањем,

Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

Образац за евидентирање отете, уништене, оштећене, неадекватно обновљене, неадекватно размјењене и неадекватно продате имовине избјеглих и прогнаних лица и осталих оштећених грађана која се налази у Хрватској, БиХ и Словенији

Прочитајте први број листа „СРПСКО КОЛО“ !

Извор: САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top