Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Повеља – Тежња ка заједничкој просвјетитељској политици

Датум објаве: уторак, 5 марта, 2019
Величина слова: A- A+

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да Повеља о српском културном простору, која је потписана данас у Сремским Карловцима, представља тежњу и будућност министарстава и влада Српске и Србије да утврде заједничку стратешку културно-просвјетитељску политику.

 Наталија Тривић и Владан Вукосављевић
Наталија Тривић и Владан Вукосављевић

“Очување културног и националног интегритета је наш примарни задатак”, рекла је Тривићева послије потписивања Повеље о српском културном простору у Свечаној сали најстарије српске гимназије – Карловачке гимназије.

Она је додала да повеља повезује све Србе у њиховом културолошком дјеловању, гдје год да се они налазили.

“Те границе кулутурног простора није могуће свести у границе једног политичког, односно државног простора. Српска кулутура је јединствена на сваком простору на којем српски народ живи, у оквиру или изван границе његових државних творевина”, рекла је Тривићева.

Тривићева је оцијенила да су Срби народ са богатом историјом и традицијом, који је због сплета различитих историјских околности био суочен са њиховим очувањем.

“Зато смо опредјељени да уложимо додатне напоре да српски национални идентитет афирмишемо кроз истицање позитивних вриједности српског народа у свим сферама његовог дјеловања. Српска култура је величанствена и опстала је упркос бројним искушењима кроз која је наш народ пролазио кроз историју”, навела је Тривићева.

Она је оцијенила да данашња искушења кроз која пролази српски народ нису ништа мања од оних у прошлости.

“Уз снажну свијест о томе, данашњим чином и јасном опредјељеношћу да оснажимо сопствене вриједности, отварамо нову страницу очувања српског националног идентитета”, рекла је Тривићева.

Она је истакла да Повељом утврђено темељно опредјељење Србије и Српске да заједно раде на очувању материјалног и нематеријалног насљеђа, посебно српског језика и ћирилице.

“Ово је прилика да најавим да ће 20. марта у Бањалуци бити одржан форум о заштити ћирилице, на којем ће учествовати еминентни стручњаци из Републике Српске, Србије, али и шире. Чврсто вјерујем да ће Повеља о српском културном простору очувати оно што нам је заједничко и што чини основно полазиште нашег националног и културног бића. То смо дужни завјештати нашим будућим генерацијама”, рекла је Тривићева.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић истакао је да Повеља представља израз свијести о међусобној упућености Српске и Србије.

“Повеља коју смо потписали представља израз свести о међусобној упућености и спремности Српске и Србије да заједно делујемо на темељном подручју који чини један народ, а то је култура. То је и наше историјско искуство – када нисмо имали слободу и државу, одржало нас је наше културно наслеђе”, рекао је Вукосављевић.

Он је истакао да Повеља представља израз одговорности Србије да кроз културу обједињује свој народ.

“Србија и Српска су стубови тог подухвата, који ће бити на општу корист и ни на чију штету. Културни простор је географија оплемењена духом једне културе или више култура које се преплићу, допуњују и утичу једна на другу”, навео је Вукосављевић.

Вукосављевић је рекао да је задатак сваке разумне културне политике да њоме обухвати цијели српски народ, гдје год он живио.

“Задатак те политике је да обухвати цео српски народ где год он живи – како у Србији и Српској, тако и у Хрватској, Румунији, Црној Гори и другим местима где Срби живе. Културна политика мора да подиже свест о заједништву и заједничкој историјској судбини српског народа”, рекао је Вукосављевић.

Стратешки документ о јединству српске културе на простору Србије и Републике Српске – Повеља о српском културном простору потписана је данас у Сремским Карловцима.

Повељу су потписали министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Потписивању Повеље о српском културном простору присуствовали су предсједник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, предсједник Матице српске Драган Станић и предсједник Српске академије наука и умјетности /САНУ/ Владимир Костић, као и његово преосвештенство епископ сремски Василије.

Церемонији потписивања ове повеље присуствовали су и представници Срба из Хрватске, Румуније и Црне Горе.

У прембули Повеље наведено је да је она донесена у духу међународног права, поштујући принципе међународних уговора у области људских права и основних слобода.

Овај капитални културни документ израђен је у складу са националним законодавством и Споразумом о успостављању специјалних и паралелених односа Србије и Републике Српске.

Извор: СРНА

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top