Да је корупција велики проблем у БиХ и да изједа све поре друштва, а нема великих казни пред судовима, показала је и анализа “Балканске истраживачке мреже”.

Ова анализа, која је урађена прошле године, показала је да је током десет година рада правосудних институција БиХ чак 82 одсто оптужених за корупцију ослобођено или осуђено на условне казне затвора.

– Од 139 особа оптужених за коруптивна дела којима је суђено у Суду БиХ, чак 116 их је ослобођено, или је добило условну или новчану казну. Од осталих 23, више од половине их је осуђено на казне мање од годину затвора, а то даље значи да су могли да је замене за новчану казну. Само два осуђеника за коруптивна дела у БиХ су добила више од пет година затвора – наводи се у анализи.

НЕМА ПОЛИТИЧКОГ ЛИДЕРСТВА

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да се нешто попут демонстрација у Румунији не би могло десити у БиХ, зато што “у овој земљи не постоји одговарајуће политичко лидерство, нити постоји интерес који је присутан у цивилном сектору, односно међу грађанима”. – А то не постоји управо због расцепканости и подела присутних у овом друштву, подељеном на три конститутивна народа – рекао је Вигемарк новинарима у Бијељини.

Он је додао да нигде није давао изјаве које би поредиле дешавања у БиХ с дешавањима у Румунији, али да је тачно да је на једној друштвеној мрежи поставио питање: “Да ли је овако нешто могуће у БиХ?”

Аутор: С. МИШЉЕНОВИЋ

Извор: НОВОСТИ