Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Поруке мржње у Новом Саду: Кукасти крстови највећа увреда

Антиграфитна јединица за пет година у Новом Саду уклонила око 3.000 порука мржње. У граду злогласне Рације симболи нациста поражавајући

Неки од новосадских графита - за срамоту Фото З. Г.
Неки од новосадских графита – за срамоту Фото З. Г.

У минулих пет година, откако је формирана по налогу градоначелника Милоша Вучевића, антиграфитна јединица у Новом Саду прекречила је око 3.000 графита мржње, а симптоматично је да је готово сваки други графит – кукасти крст.

По речима Ивана Ножинића, саветника у ЈКП “Градско зеленило”, у чијем саставу је антиграфитна јединица, поражавајуће је и тешко је објашњиво да је уопште могуће да нацистички симболи “ничу” на фасадама Новог Сада, града који је претрпео велике жртве нарочито у злогласној Новосадској рацији 1942. године.

– Можда се одговор може наћи у чињеници да млади људи данас слабије познају историју, или да их напросто привлачи оно што је забрањено – каже Ножинић за “Новости” и наглашава да је циљ да сви графити мржње буду уклоњени, а да се политичко опредељење, навијачке страсти, или љубавне поруке, не остављају на фасадама, него на другим, примеренијим местима које градска власт буде одредила.

Ножинић истиче веома добру сарадњу са појединим месним заједницама, као што је МЗ “Бошко Буха” на Лиману два, чији житељи редовно Комуналној полицији пријављују новонастале графите, па и сами учествују у њиховом уклањању.

– Врло лепа пракса је осликавање мурала, а нарочито бих истакао потез навијача ФК Војводина који су са спољне стране источне трибине стадиона “Карађорђе” осликали историјат и успехе клуба, а нешто слично урадили су и у ФК Кабел – наводи Ножинић, уз напомену да се о осликавању мурала на зградама мора најпре прибавити пристанак станара.

Мурал на ФК Војводина - леп пример Фото З. Г.
Мурал на ФК Војводина – леп пример Фото З. Г.

У просеку, антиграфитна јединица поводом графита мржње изађе на терен око 50 пута. Графити се чешће појављују у граду, махом у његовом централном делу, јер виновници претпостављају да ће ту теже бити откривени него на периферији, или у приградским насељима.

Мурал на ФК Војводина - леп пример Фото З. Г.
Мурал на ФК Војводина – леп пример Фото З. Г.

УКЛАЊАЊЕ ГРАФИТА

За машинско уклањање графита, Град је ове године издвојио 7,2 милиона динара. Графите, првенствено на фасадама зграда које имају статус споменика, или су грађене од мермера (зграда СНП или Поште), специјалном техником уклањаће предузеће “ЛТС Аладин” из Новог Сада, које је тај посао добило на тендеру. Они ће радити по налогу Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

Аутор: Ј.ЦИМИЋ

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: