Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pokrenuti raspravu o ustaškim zločinima u Jasenovcu

Svjetski jevrejski kongres planira da pokrene raspravu o zločinima tokom Drugog svjetskog rata u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Ulaz u logor Jasenovac
Ulaz u logor Jasenovac

Ugledni američki profesor prava i glavni savjetnik ovog kongresa Menahem Rozensaft izazvao je veliku pažnju javnosti tekstom “Hrvatska bezočno pokušava izbaciti iz istorije svoje zločine u Holokaustu” objavljenom u jevrejskom časopisu “Tablet”.

On je izrazio zabrinutost da hrvatski politički čelnici šalju različite poruke zavisno od toga govore li u svojoj zemlji ili inostranstvu.

Rozensaft je rekao da se istorijsko pamćenje i istina ne mogu mijenjati zavisno od publike, da cijene način na koji su hrvatski čelnici govorili o Holokaustu u Izraelu, ali i da su zabrinuti da se tako ne govori uvijek pred hrvatskim narodom.

On se posebno zainteresovao za tu temu kada je primijetio jevrejski bojkot godišnje službene komemoracije na memorijalnom mjestu logora Jasenovac.

Moguća rasprava o ustaškim zločinima u Jasenovcu mogla bi dovesti do održavanja konferencija i sličnih događaja, pa čak i do međunarodne komisije, koja bi mogla da utvrđuje činjenice o Jasenovcu, prenose hrvatski mediji.

I srpske zajednice su u posljednje dvije godine odbile da prisustvuju komemoraciji u Jasenovcu /koju organizuje država Hrvatska/, jer smatraju da je to oživljavanje fašističkih vrijednosti u hrvatskoj politici.

Rozensaft tvrdi da bi tačan broj žrtava u Jasenovcu trebalo da utvrde nezavisni međunarodno priznati istoričari i stručnjaci iz SAD ili Izraela, te da bi trebalo da se uključe i hrvatski i srpski istoričari, predstavnici hrvatske jevrejske zajednice i predstavnici Roma.

On je dodao da se zločini ne smiju politizovati, te da Svjetski jevrejski kongres traži istorijsku tačnost i depolitizaciju sjećanja na Holokaust, ističući da u tom pogledu nema razlike između Jevreja, Srba ili Roma koji su ubijeni u Jasenovcu.

Rozensaft je naveo da je situacija u Hrvatskoj dio širih zbivanja u srednjoj i istočnoj Evropi, i naglasio da je ljude potrebno edukovati o toj temi jer je poznato da su te zločine počinile isključivo ustaše, te da su poznata njihova imena.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu zaključila je da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvatska drsko nastoji izbrisati svoje zločine

Sličnosti u obrascu zločina u Jasenovcu i Aušvicu

Prikazan film „Život bijeljinski Jevreja“

Stručnjak za holokaust u RS

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: