fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POGLED: Bastašić – Da se utvrdi Dan sećanja na srpske žrtve (VIDEO)

Bastašić govori da je u Hrvatskoj postojao kompleks logora koji se prostirao od Gospića do Paga u vreme Drugog svetskog rata.

Stanislav Stanišić i Dušan Bastašić u studiju IN4S u Beogradu

Naša stručna javnost do danas nije ustanovila Dan sećanja na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, mi taj datum nemamo. Nemamo ni muzej, ni memorijalnu sobu niti kompleks posvećen srpskim žrtvama, a svu svoju energiju usmerili smo da se dodvorimo hrvatskoj istoriografiji” – kaže Dušan Bastašić, predsednik Udruženja “Jadovno 1941”.

Bastašić govori da je u Hrvatskoj postojao kompleks logora koji se prostirao od Gospića do Paga u vreme Drugog svetskog rata.

Prvi likvidacioni centar u Hrvatskoj je bio u Gospiću. U taj kompleks su bile uključene bezbroj kraških jama jer je na takvim mestima bilo lako smestiti žrtve. To je bio državni projekat Nezavisne države Hrvatske, a žrtve su bili Srbi, Jevreji i Romi” – objašnjava Bastašić.

On navodi da je dr Đuro Zatezalo obavio najdetaljnije istraživanje i da je došao do podataka da je za samo 132 dana pobijeno 38 hiljada Srba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Svaki treći sveštenik je ubijen na tom području i dr Đuro je imenom i prezimenom zapisao više od 10 hiljada žrtava. Na sajtu Udruženja Jadovno može se naći popis, kao i fotografije, zapisi i svedočenja vezana za stradanje Srba u Drugom svetskom ratu” – govori Bastašić.

Bastašić ističe da Jadovno nije imalo svoj dan i da su ga oni proglasili 24.juna kao Dan sećanja na Jadovno.

To je dan kada su prvi logoraši stigli na Pag. Komemorativne skupove smo počeli da obeležavamo još 2010. godine, a 2012. godine smo na Velebitu postavili prvi od devet časnih krstova” – objašnjava Bastašić.

On govori da hrvatska država vodi brigu da briše tragove zločina.

Od 2013. godine postoji odlukom donet zakon o formiranju komisije za istraživanje i lociranje mesta stradanja i grobnica, kako oni nazivaju genocid koji su počinili. Oni iz jama u kojima su ubijani Srbi vade kosti i čiste” – kaže Bastašić.

Bastašić smatra da je vreme da se priča o srpskim žrtvama.

Prošlo je 50 godina otkako su naši očevi i dedovi nešto učinili. Od ‘95. godine mi nismo učinili gotovo ništa i to me brine. Kad od jednog identitetski važnog događaja prođe toliko vremena, a ne poduzmemo ništa, to nažalost ide u zaborav. Kao da treba politička volja da bi došlo do političke odluke da se ozbiljnije pozabavimo tim” – kaže Bastašić.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: