fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podignuta optužnica protiv Ahmeta Sejdića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ahmeta Sejdića (55) zbog zločina počinjenih nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Ahmet Sejdić
Ahmet Sejdić

Sejdića optužnica tereti da je od početka jula 1992. do sredine februara 1993. godine, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, pomogao u planiranju, pripremanju i činjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne fizičke i duševne boli ili patnje i nečovječnog postupanja prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske.

Civili i ratni zarobljenici Vojske Repubike Srpske bili su izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, te podvrgnuti teškom premlaćivanju i iscrpljivani glađu i žeđu. U optužnici se navodi i da su zarobljenici bili izloženi i hotimičnom nanošenju patnji ili teških povreda tijela i zdravlja, držanju u neuslovnim i pretrpanim prostorijama, te primoravani na prisilni rad, što je za posljedicu imalo smrt više lica.

On je osumnjičen da nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne fizičke i duševne boli ili patnje i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Sejdić je osumnjičen za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Optužnica zbog zločina nad Srbima

Tri Bošnjaka uhapšena zbog ratnih zločina nad Srbima

Zločin na Trovrhu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: