Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Podignuta optužnica protiv Ahmeta Sejdića

Datum objave: sreda, 30 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ahmeta Sejdića (55) zbog zločina počinjenih nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Ahmet Sejdić
Ahmet Sejdić

Sejdića optužnica tereti da je od početka jula 1992. do sredine februara 1993. godine, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, pomogao u planiranju, pripremanju i činjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne fizičke i duševne boli ili patnje i nečovječnog postupanja prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske.

Civili i ratni zarobljenici Vojske Repubike Srpske bili su izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, te podvrgnuti teškom premlaćivanju i iscrpljivani glađu i žeđu. U optužnici se navodi i da su zarobljenici bili izloženi i hotimičnom nanošenju patnji ili teških povreda tijela i zdravlja, držanju u neuslovnim i pretrpanim prostorijama, te primoravani na prisilni rad, što je za posljedicu imalo smrt više lica.

On je osumnjičen da nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne fizičke i duševne boli ili patnje i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Sejdić je osumnjičen za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Optužnica zbog zločina nad Srbima

Tri Bošnjaka uhapšena zbog ratnih zločina nad Srbima

Zločin na Trovrhu

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top