fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Optužnica zbog zločina nad Srbima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ibre Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića za zločine nad srpskim civilima u Goraždu tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo BiH

Prema optužnici, Merkez je od maja do avgusta 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Goražde, Bogunić načelnik SJB Goražde od avgusta 1992. do februara 1993. godine, a Hurić komandir Policijske stanice Goražde.

Merkez, Bogunić i Hurić optuženi su da su za vrijeme oružanog sukoba između takozvane Armije BiH i Vojske Republike Srpske na području opštine Goražde, od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su planirali, naredili, počinili i pomagali u planiranju, pripremanju i počinjenju, te na drugi način učestvovali u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila srpske nacionalnosti različitog pola, starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema navodima optužnice, oni su od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine, posredstvom njima podređenih pripadnika policije u Goraždu, zatvorili i držali u četiri stana zgrade, u neposrednoj blizini SJB više od 70 civila srpske nacionalnosti sa desne obale rijeke Drine, te da su od polovine jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB Goražde.

Bogunić je optužen da je protivzakonito zatvorio 31 civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorijama SJB Goražde, kao i da je zatvorio još četiri civila srpske nacionalnosti koji su prethodno uhapšeni, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hurića optužnica tereti da je učestvovao u nezakonitom držanju civila tako što je organizovao i nadgledao njihovo fizičko obezbjeđenje, koje su vršili njemu podređeni pripadnici aktivnog i rezervnog sastava policije.

U ovim objektima civili srpske nacionalnosti su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena snažna fizička i duševna bol i patnja, pri čemu su lišeni prava na postupanje u skladu sa zakonom.

Zarobljenim civilima je bila uskraćivana i adekvatna medicinska njega, što je prouzrokovalo pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja. U prostorijama SJB preminulo je jedno lice, dok je jedno, nakon pokušaja samoubistva, preminulo u bolnici. Neposredno nakon puštanja iz SJB preminula su četiri lica.

Merkeza optužnica tereti da je zatvorenim civilima koji su se nalazili u stanovima na posljednjem spratu zgrade, u blizini SJB Goražde, za vrijeme granatiranja zabranio sklanjanje u podrum zgrade. Sredinom avgusta 1992. usljed granatiranja smrtno je stradalo jedno lice, a troje ranjeno.

Optuženima se stavlja na teret da su, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili krivična đela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

 

Izvor: Radio Televizija BN

 

Vezane vijesti:

Goražde: 22 godine od zločina nad srpskim civilima

Zločin na Trovrhu

Tri Bošnjaka uhapšena zbog ratnih zločina nad Srbima

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: