fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tri Bošnjaka uhapšena zbog ratnih zločina nad Srbima

Hapsenje_SIP-a

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bih (Sipa) rano jutros su, prema nalogu Tužilaštva BiH, na području Goražda i Sarajeva uhapsili osumnjičene za ratne zločine nad Srbima – advokata Ibru Merkeza, komesara policije Bosansko-podrinjskog kantona Ešefa Hurića i Ahmeta Sejdića.

Ova lica su pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH, a osumnjičena su da su kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda tokom 1992. i 1993. godine, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Merkez i Hurić osumnjičeni su da su u svojstvu komandanta Stanice javne bezbjednosti Goražde učestvovali u realizaciji naredbi Predsjedništva Skupštine opštine Goražde i njenog predsjednika o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te učestvovali u protivzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, naredili, počinili, pomagali i učestvovali u protivzakonitom zatvaranju više od 100 lica srpske nacionalnosti, oba pola i različitih starosnih grupa, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatvoreni civili su u ovim objektima držani u nečovječnim uslovima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina lica boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatvaranja, loših uslova i nepružanja pomoći, dva lica su smrtno stradala.

Kao posljedica ovih zločina desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Ovi osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sejdić je osumnjičen da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji opština Rudo, Višegrad i Goražde, od početka jula 1992. godine do sredine februara 1993. godine, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima te vojske, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i protivzakonitom zatvaranju, preseljenju i raseljenju, namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnom postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske.

Kao posljedica počinjenih zločina nastupila je smrt više lica.

On je osumnjičen da, iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Sejdić je osumnjičen za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U ovim predmetima ostvarena je značajna saradnja sa MUP-om Republike Srpske, CJB Istočno Sarajevo, a u okviru predmeta protiv Sejdića, realizovana je značajna saradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Opet SIPA hapsi Srbe zbog navodnih ratnih zločina

Dokazana krivica za zločine nad Srbima u Sarajevu

Danas nova svjedočenja o ubistvima srpskih zarobljenika sa Trovrha

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: