fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dokazana krivica za zločine nad Srbima u Sarajevu

Kasarna "Viktor Bubanj"
Kasarna „Viktor Bubanj“

Tužilaštvo BiH smatra da je dokazalo krivicu Ramiza Avdovića i Julijana Nikolaja Vintile, koji su optuženi za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu 1992. godine.

U završnim riječima pred Sudom BiH, tužilac Dževad Muratbegović danas je naveo da je Avdović de fakto obavljao dužnost komandira obezbjeđenja na petom spratu Centralnog zatvora, te vojnog zatvora u nekadašnjoj kasarni „Viktor Bubanj“.

On je sugerisao Sudskom vijeću da odbrani ne treba vjerovati da Avdović nije bio na toj funkciji i da nikako nije boravio u Centralnom zatvoru.

Muratbegović je naveo da je upravo Avdović odveo svjedoka Dragomira Pejića u Centralni zatvor, gdje ga je udario nogom u cjevanicu nakon što je rekao da ne poznaje Mišu Pejovića, prenosi Birn.

„U izjavi svjedoka nema nedosljednosti u pogledu dvije najbitnije stvari – šta se desilo i koja je uloga Avdovića“, smatra tužilac.

Nakon Centralnog zatvora, kako je pojasnio Muratbegović, optuženi je obavljao i dužnost komandira obezbjeđenja u kasarni „Viktor Bubanj“, gdje je bio vojni zatvor, a na teret mu je stavljeno da nije spriječio premlaćivanje civila.

Prema riječima tužioca, svjedoci su rekli da su pri dolasku u „Viktor Bubanj“ morali proći kroz špalir stražara koji su ih tukli rukama i palicama, te da su vidjeli i Avdovića.

Tužilac je naveo da se po premlaćivanju „isticao“ stražar Kemal Dautović. „/Avdović/ je trebao odmah pokazati Kemalu Dautoviću i drugim stražarima da takvo ponašanje nije prihvatljivo“, rekao je tužilac.

On kaže da je dokazano i da je Avdović udarao zatvorenike Ljubomira Drakula i Željka Kljajića u „Viktor Bubnju“.

U dvije tačke optužnice navedeno je kako je on omogućio izvođenje zatvorenika da bi obavljali radove kao što je deminiranje kruga kasarne. „Optuženi nije ništa učinio da se odvođenje spriječi“, naveo je tužilac.

Govoreći o optuženom Vintili, Muratbegović je rekao da smatra dokazanim da je on učestvovao u premlaćivanju trojice zarobljenika.

Tužilac se pozvao na iskaz svjedoka Kljajića koji je ispričao da mu je Vintila naredio da se okrene prema zidu, nakon čega ga je udarao. Takođe mu je, kako je naveo tužilac, naredio da golim rukama čisti izmet u toaletu.

Govoreći o tome kako Kljajić zna da je riječ o Vintili, tužilac je objasnio da je svjedok za njegovo ime čuo dok je bio zatvoren.

Muratbegović je napomenuo da je optuženi bio kuvar, pa onda stražar u kasarni.

Naredno ročište zakazano je za 1. decembar, kada će završnu riječ iznijeti Avdovićeva odbrana.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

UKINUT PRITIVOR OPTUŽENOM ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

OPTUŽENI TRAŽE ODBRANU SA SLOBODE

MITROVIĆ: NADAMO SE DA NISU OKONČANA PROCESUIRANjA ZA LOGORE

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: