fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Доказана кривица за злочине над Србима у Сарајеву

Kасарнa "Виктор Бубањ"
Kасарнa „Виктор Бубањ“

Тужилаштво БиХ сматра да је доказало кривицу Рамиза Авдовића и Јулијана Николаја Винтиле, који су оптужени за злочине над српским цивилима у Сарајеву 1992. године.

У завршним ријечима пред Судом БиХ, тужилац Џевад Муратбеговић данас је навео да је Авдовић де факто обављао дужност командира обезбјеђења на петом спрату Централног затвора, те војног затвора у некадашњој касарни „Виктор Бубањ“.

Он је сугерисао Судском вијећу да одбрани не треба вјеровати да Авдовић није био на тој функцији и да никако није боравио у Централном затвору.

Муратбеговић је навео да је управо Авдовић одвео свједока Драгомира Пејића у Централни затвор, гдје га је ударио ногом у цјеваницу након што је рекао да не познаје Мишу Пејовића, преноси Бирн.

„У изјави свједока нема недосљедности у погледу двије најбитније ствари – шта се десило и која је улога Авдовића“, сматра тужилац.

Након Централног затвора, како је појаснио Муратбеговић, оптужени је обављао и дужност командира обезбјеђења у касарни „Виктор Бубањ“, гдје је био војни затвор, а на терет му је стављено да није спријечио премлаћивање цивила.

Према ријечима тужиоца, свједоци су рекли да су при доласку у „Виктор Бубањ“ морали проћи кроз шпалир стражара који су их тукли рукама и палицама, те да су видјели и Авдовића.

Тужилац је навео да се по премлаћивању „истицао“ стражар Кемал Даутовић. „/Авдовић/ је требао одмах показати Кемалу Даутовићу и другим стражарима да такво понашање није прихватљиво“, рекао је тужилац.

Он каже да је доказано и да је Авдовић ударао затворенике Љубомира Дракула и Жељка Кљајића у „Виктор Бубњу“.

У двије тачке оптужнице наведено је како је он омогућио извођење затвореника да би обављали радове као што је деминирање круга касарне. „Оптужени није ништа учинио да се одвођење спријечи“, навео је тужилац.

Говорећи о оптуженом Винтили, Муратбеговић је рекао да сматра доказаним да је он учествовао у премлаћивању тројице заробљеника.

Тужилац се позвао на исказ свједока Кљајића који је испричао да му је Винтила наредио да се окрене према зиду, након чега га је ударао. Такође му је, како је навео тужилац, наредио да голим рукама чисти измет у тоалету.

Говорећи о томе како Кљајић зна да је ријеч о Винтили, тужилац је објаснио да је свједок за његово име чуо док је био затворен.

Muratbegović je napomenuo da je optuženi bio kuvar, pa onda stražar u kasarni.

Naredno ročište zakazano je za 1. decembar, kada će završnu riječ iznijeti Avdovićeva odbrana.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

УКИНУТ ПРИТИВОР ОПТУЖЕНОМ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

ОПТУЖЕНИ ТРАЖЕ ОДБРАНУ СА СЛОБОДЕ

МИТРОВИЋ: НАДАМО СЕ ДА НИСУ ОКОНЧАНА ПРОЦЕСУИРАЊА ЗА ЛОГОРЕ

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: