Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počelo suđenje Edhemu Žiliću za zločine u Konjicu

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva i odbrane počelo je suđenje bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) Edhemu Žiliću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine na području Konjica.

Konjic
Konjic

Prema optužnici, Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane “Musala“ u Konjicu.

Kao nekadašnji vršilac dužnosti upravnika u tom objektu, Žilić je optužen da je od maja do kraja oktobra 1993. godine omogućio stražarima da seksualno zlostavljaju i siluju zatočenike.

Po riječima tužiteljice Sanje Jukić, optuženi je omogućio da Ibro Macić i drugi stražari udaraju i tjeraju na seksualne odnose četiri zatvorenika, a nakon toga su ih zapaljenom letvom pržili po genitalijama.

Kako je navela Jukić, u augustu 1993. godine Žilić nije spriječio silovanje zatvorenika R.M.

Prema optužnici, Žilić je, zajedno sa svojim podređenima, neutvrđenog dana u maju 1993. godine tukao malodobnog S-1, najviše u međunožje, zbog čega je ovaj zatvorenik trpio jake bolove.

Također, prema jednoj od tačaka optužnice, u septembru 1993. godine lično je prozvao u hodnik Peru Jozića, koga je potom vrijeđao i udarao.

Lično je, kako stoji u optužnici, usvojoj kancelariji u “Musali“ udario šakom zatvorenika Milana Jovšića, a u junu 1993. godine je ispred objekta pretukao Marija Matkovića, kod koga je pronašao komad hljeba i luk.

On je, prema optužnici, u više navrata tukao zatvorenike raznim predmetima i zlostavljao ih prilikom obavljanja prinudnih radova ukoliko bi kod njih našao komad hljeba ili drugu hranu.

– Dokazat ćemo svih 16 tačaka optužnice – istakla je Jukić, dodavši da planiraju pozvati 52 svjedoka i izvođenje 68 materijalnih dokaza.

Jukić je kazala da je Ibro Macić osuđen na deset godina zatvora pred Sudom BiH, a Žilićev brat Ramo nepravosnažno na četiri godine zatvora pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Odbrana Žilića je navela da će dokazati da nije riječ o civilima, kako tvrdi Tužilaštvo, već o ratnim zarobljenicima.

– Nije isto ratnog zarobljenika i civila udariti nogom u stražnjicu – rekao je branilac Duško Tomić.

On je kazao da je optužnica gnusna i teška, te da je odbio sporazum o priznanju krivice koji mu je ponudilo Tužilaštvo BiH.

– Odbili smo četiri do pet godina, koliko nam je nuđeno, jer ako je ovo ovako kao u optužnici, onda je to minimum 15 godina – rekao je Tomić, naglasivši da će Žilića braniti istinom.

Prvi svjedok bit će saslušan 8. aprila, javio je BIRN – Justice Report.

(Fena)

Izvor: SOURCE

 

Vezane vijesti:

PROZVANI NEGIRAJU ODGOVORNOST

Mučitelji Srba se opet izvukli!

SJEĆANjE NA VELIKI ZLOČIN, KOJI NIJE KAŽNjEN

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: