Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SJEĆANjE NA VELIKI ZLOČIN, KOJI NIJE KAŽNjEN

Datum objave: petak, 22 maja, 2015
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+

Tog 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno je pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće…

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini

Priredio: Ognjen BEGOVIĆ

Pravoslavna crkvena opština Konjička, obilježiće u ponedjeljak, 25. maja, u Bradini 23. godine od spaljivanja ovog i okolnih sela, kada je brutalno ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj protjeran i odveden u logore, a crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić napominje za Srnu da žrtve zločina u Bradini i okolnim selima u opštini Konjic i nakon 23 godine čekaju pravdu.

“U Konjicu je nestalo 161 lice, a još se traga za 22 osobe srpske nacionalnosti, dok je u Bradini nestalo 39 lica, a još se traže njih četvoro”, precizira Vranić.

Porodicama žrtava ništa ne znači što je neko osuđen na minornu kaznu zatvora, navodi Varnić, jer nisu osuđeni nalogodavci i odgovorni u vlasti koji su rukovodili tadašnjom opštinom Konjic, a koji nisu zaštitili srpski narod, mada im je to bila dužnost po svim konvencijama o ljudskim pravima.

Svake godine porodice žrtava pokazuju istrajnost u dokazivanju zločina nad Srbima, tako što redovno obilježavaju i posjećuju srpska stratišta. Ovih dana će, osim Bradine, pomen stradalim Srbima odati meštani sela Bukvice kod Goražda, a 10. juna organizovaće se obilježavanje stradanje Srba u selu Čemerno.

“Voljeli bismo da i zvaničnici iz Evrope, kao i svi oni koji ovih dana najavljuju da će ići pješice u tzv. maršu mira za Srebrenicu, ne okreću lica i leđa istini o stradanju srpskog naroda u BiH”, poručuje Vranić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac kaže za Srnu da je zločin u Bradini bio planski, što najbolje govori o karakteru rata u BiH.

“Ljudi okupljeni oko tadašnjih političkih stavova muslimanskih lidera izvršili su agresiju na vjekovna srpska imanja i tom prilikom pohapsili i poubijali sve što nije bilo muslimansko, a preostale Srbe protjerali sa njihovih ognjišta” – navodi on.

Košarac ocjenjuje da zločin nad Srbima u Bradini potvrđuje da je izvršena muslimanska agresija na vjekovnu srpsku imovinu s ciljem da se Srbi sa tih prostora protjeraju za sva vremena.

“Pravda je spora, ali posljednji krupni politički događaji u BiH i Republici Srpskoj daju nadu porodicama žrtava da će kazna stići sve one koji su počinili stravične zločine nad Srbima, ne samo u Hercegovini nego i u cijeloj BiH” – navodi Košarac.

Prema Srninim saznanjima, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Nakon istrage i prikupljenih dokaza nepobitno je utvrđeno da su pripadnici muslimanskih oružanih snaga planirali, organizovali i izveli akciju u kojoj su Bradina i okolna sela uništena i etnički očišćena od srpskog stanovništva.

Prema istom izvoru, 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno je pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano sa svojih ognjišta, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni.

Na taj način pripadnici muslimanskih oružanih formacija počinili su više krivičnih djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva, a dokazano je da se u slučaju Bradine i okolnih srpskih sela u opštini Konjic radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdi policija Srpske.

Preživjeli Srbi iz Bradine svake godine sjećaju se da su se tih strašnih dana “saplitali o leševe najmilijih”, kao i da je “komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Rome koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela”.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, u tu jamu bačeno je 26 tijela.
Tragični bilans iznosi 54 mrtvih za tri dana, a u logorima je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet lica još uvijek traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci. Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.

U sklopu obilježavanja tog strašnog zločina, 25. maja biće organizovan doček gostiju u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini u 09.30 časova, u 10.00 je Sveta arhijerejska liturgija, u 11.30 planiran je parastos i polaganje vijenaca, nakon čega će biti organizovan prigodan ručak za goste.

Hram Svetog Vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem porijeklom iz Čajniča.

Najveći ktitor je bio Vlad ili Vladimir Olšanski (porijeklom Čeh), koji je bio inženjer na izgradnji željezničkog tunela u blizini hrama, pa je davao materijal i mašine koje su bile potrebne graditeljima.

Hram je demoliran, a zatim uništen za vrijeme građanskog rata u BiH.

Trudom nekadašnjih žitelja ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu (većinom u Srbiji i drugim mjestima BiH, dok neki žive i u inostranstvu), obnovljena je spoljašnost hrama i postavljen novi krov i na taj način spriječeno dalje propadanje.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, nakon čega će biti održan parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje srpskim žrtvama otadžbinskog rata u BiH, potvrđuje Srni paroh konjički jerej Milan Bužanin.

Prema njegovim riječima, ovoj ceremoniji prisustvovaće i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Otac Bužanin sa žaljenjem ističe da se Sveta liturgija u hramu u Bradini služi samo jednom godišnje jer u ovom stradalničkom selu danas živi samo dvoje starijih penzionera srpske nacionalnosti.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Spomen-kapela za srpske žrtve – Jadovno 1941.

STRAHINjA ŽIVAK – ŽIVI DA BI SVEDOČIO! – Jadovno 1941.

SPOMEN-OBILjEŽJE SVJEDOČENjE O POSTOJANjU SRBA …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top