fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PROZVANI NEGIRAJU ODGOVORNOST

Konjic_pripadnici_ratne_specijalne_policijske_jedinice_Lesinari_iz_KonjicaVisoki policijski i opštinski zvaničnici u Konjicu negiraju učešće u ratnim zločinima nad srpskim civilima 1992. godine na ovom području iako ih za to optužuju svjedoci.

Bivši logoraš Zoran Đorđić rekao je Srni da su, između ostalih, današnji komesar policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Begić, načelnik Policijske uprave Konjic Mirsad Subašić i nekadašnja predsjednica opštinske Komisije za razmjenu zarobljenika Jasmina Džumhur, sada opštinska službenica, znali i učestvovali u ratnim zločinima nad konjičkim Srbima.

Đorđić navodi da je Begić u vrijeme rata bio načelnik konjičke policije i da je u podrumu ispod svoje kancelariju držao četvoro zatočenih Srba. „Tu su bili zatočeni moj otac Milan Đorđić, bračni par doktor Petko Grubač i njegova supruga Gordana i Dušanka Milošević“, navodi Đorđić.

Za Subašića tvrdi da je bio isljednik u logoru Čelebići gdje je zatočene Srbe osuđivao na smrtne kazne. „Lično je isljeđivao i moju majku, jer su oboje iz Čelebića, pa je poznavao“, kaže Đorđić, koji je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske za Ameriku i Kanadu.Prema njegovim riječima, Džumhurova je uzimala zlato i novac od srpskih porodica, ali su mnogi, umjesto da budu razmijenjeni, ostali zatočeni u muslimanskim zatvorima. On navodi primjer Koviljke Đorđić od koje je uzela novac a nije razmijenila njene sinove Vidoja i Damjana, kao i primjer porodice Draganić.

„Ukoliko budu osuđeni samo izvršioci ratnih zločina, a ne i nalogodavci, komandujući kadar koji je dozvolio da se dogodi taj zločin, pravda neće biti zadovoljena“, poručio je Đorđić.

Načelnik Policijske uprave Konjic Mirsad Subašić potvrdio je Srni da je tokom rata bio krim inspektor u Konjicu i da je uzimao izjave od zarobljenika, kao što su to činile i druge njegove kolege i negirao bilo kakvo učešće u ratnim zločinima. Komentar na navode da je zarobljene Srbe isljeđivao i osuđivao na smrtnu kaznu nije imao.

Komesar policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Begić kaže da „postoje sud i tužilaštvo koji će utvrditi svačiju odgovornost“ i da nema dalji komentara na optužbe da je učestvovao u ratnim zločinima i nezakonitom lišavanju slobode srpskih civila sa područja opštine Konjic tokom 1992. godine.

Oni navode da ih o ovom pitanju niko od istražnih organa nije kontaktirao.

Jasmina Džumhur rekla je Srni da je posao predsjednika Komisije za razmjenu zarobljenika opštine Konjic obavljala u skladu sa mandatom i da su svi drugi navodi „insinuacije“, te da „postoje istražni organi“.

Suđenje Miralemu Maciću pred Sudom BiH pokrenulo je priču o izvršiocima i nalogodavcima ratnih zločina nad srpskim civilima na području opštine Konjic. Macić u svom dnevniku otkriva kako su na području Konjica naređivana i vršena ubistva Srba i razotkriva lanac komandne odgovornosti i saučesnika u ubijanju.

Za zločine nad Srbima u Konjicu do sada su u Hagu osuđeni Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo.

Centar javne bezbjednosti Trebinje je 18. septembra 2006. godine podnio Tužilaštvu BiH izvještaj protiv ratnog načelnika CJB Konjica Jasmina Guske za počinjeni ratni zločin nad Srbima sa tog područja. Guska je nedavno preminuo.

Srna objavljuje i fotografije pripadnika specijalne policijske jedinice „Lešinari“ kojom je komandovao Goran Blažević zvani Garo.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: