Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počeli “Petrovdanski dani”

Podsjećanjem na srpska stradanja u i oko Srebrenice u posljednjem ratu, posebno na Petrovdan 1992. godine, u ovom mjestu večeras je počela memorijalna manifestacija “Petrovdanski dani”.

Podsjećanjem na srpska stradanja u i oko Srebrenice u posljednjem ratu, posebno na Petrovdan 1992. godine, u ovom mjestu večeras je počela memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani".
Srebrenica – “Petrovdanski dani”
Foto: SRNA

Nakon otvaranja i obraćanja predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladena Grujičića, prikazan je dokumentarni film “Djeca” banjalučkog režisera Denisa Bojića, snimljenog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a koji je nagrađivan na više međunarodnih festivala.

Film je dokumentarna priča o srpskom stradanju u posljednjem ratu i govori o četiri od ukupno 36 srpskih porodica koje su ostale bez troje i više djece u toku rata.

U filmu roditelji poginule trojice braće Žutić iz Gustovara kod Mrkonjić Grada, trojice braće Lazarević iz Šadića kod Vlasenice i trojice poginule braće Milovanovića iz Mirosavaca kod Lopara, te dvojice sinova i njihove sestre iz porodice Bjelica iz Trnova svjedoče o stradanjima svoje djece i načinu kako su ubijeni od istih neprijatelja.

Bojić je prisustvovao promociji filma i rekao da je to samo mali dio istine o srpskim stradanjima koja se ponavljaju u ratovima u posljednjem vijeku i da bi se slični filmovi, koji svjedoče o srpskim žrtvama u borbi za slobodu, mogli snimati svakodnevno.

Grujičić je poručio da su borba protiv zaborava žrtava i odavanje počasti nastradalima za slobodu i Republiku Srpsku, cilj ove manifestacije.

Nad Srbima u srebreničkim selima počinjeni su brojni zločini, a petoro ih je živo zapaljeno u prvim upadima u Gnionu, Osredak, Čumaviće.

Od 9.000 Srba u srebreničkoj opštini, čak 8.000 je protjerano 1992. godine, njihova imovina opljačkana, sela spaljena.

Grujičić je rekao da su ovdašnji Srbi u ratu bili svjedoci i žrtve zločina, a danas sudske i međunarodne nepravde.

On je podsjetio da su prve žrtve na ovom prostoru bili Srbi od kojih je prvi ubijen Ljubo Stjepanović početkom aprila 1992. godine.

Tada je i počelo etničko čišćenje Srba i uništavanja svega srpskog u srebreničkoj opštini gdje je odmah formirano osam logora u kojima su zarobljeni Srbi mučeni i ubijani na najsvirepije načine.

“Kako je moguće da za 3.267 ubijenih Srba u srednjem Podrinju niko nije odgovarao za 24 godine”, pita Grujičić i ističe da se i ove godine “Petrovdanski dani” održavaju pod geslom “Zločin bez kazne”.

On je rekao da je to neprihvatljivo za Srbe koji 24 godine čekaju pravdu i moraju dokazivati da su ginuli i ubijani i da nisu sami sebe ubijali.

“Predstoji nam dalja borba za istinu i pravdu od koje nećemo odustati uprkos diskriminatorskom odnosu Tužilaštva i Suda BiH prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama po čijim se rezultatima želi nametnuti vjerovanje da su Srbi sami sebe ubijali i da su oni pobili i Srbe i Bošnjake”, poručio je Grujičić.

On je istakao da međunarodna javnost i zapadne sile govore samo o jednom zločinu u Srebrenici 1995. godine, a ne pominju zločine nad Srbima u Ratkovićima, Brežanima, Zalazju, Podravanju, Skelanima i drugim mjestima gdje su muslimanske snage ubile oko 500 Srba, većinom civila.

“Nikada nećemo odustati od borbe da takozvani `pravedni` svijet shvati istinu da je ovdje stradao i srpski narod i da su nad njim počinjeni kontinuirani sistematski zločini od 1992. do 1995. godine”, istakao je Grujičić.

On je dodao da Srbi žele samo istinu i pravdu, mir i slobodu i da normalno žive sa ostalim narodima na ovim prostorima kao i svaki civilizovani narod.

Na otvaranju “Petrovdanskih dana”, kao zadaci pred srpskim narodom i pokoljenjima, istaknuti su borba za odbacivanje kolektivne krivice koja se želi nametnuti Srbima, za procesuiranje počinilaca zločina nad srpskim narodom, te za pronalazak i dostojno sahranjivanje nestalih.

“Petrovdanski dani” održavaju se 21. put kao znak sjećanja na 69 ubijenih srpskih vojnika i civila na Petrovdan 1992. godine, koje su muslimanske snage ubile u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te u Biljači i Zagonima kod Bratunca.

Tog dana zarobljena su 22 Srbina na Zalazju, od kojih je 10 pronađeno i identifikovano prije četiri godine, dvoje je ekshumirano ranije, a 10 se još vode kao nestalo.

Petodnevni program ove manifestacije obuhvata takmičenja u malom fudbalu i basketu koja su počela večeras, te više kulturnih sadržaja, kao sutrašnje centralno obilježavanje stradanja srpskog naroda srednjeg Podrinja i Birča u Bratuncu.

Predviđena je tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u 8.00 časova, zatim posjete porodicama poginulih boraca i ratnim invalidima, te paljenje petrovdanskih lila.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan parastosom za poginule Srbe kod Spomen-obilježja u selu Zalazje.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sutra pomen za nastradale Srbe srednjeg Podrinja i Birča

Šira slika zamućena: Priče o Srebrenici zasenile stradanja Srba

Linta: Bošnjaci nisu spremni za pomirenje sa Srbima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: