Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Linta: Bošnjaci nisu spremni za pomirenje sa Srbima

Datum objave: petak, 8 jula, 2016
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Savez Srba iz regiona smatra neprihvatljivim što je bivši portparol haškog Tužilaštva Florens Artman podržala stav Organizacionog odbora za komemoraciju 11. jula da u Potočarima nije poželjan niko ko negira genocid u Srebrenici, uključujući i državni vrh Srbije.

Potrebno je osnovati međunarodnu komisiju koja će utvrditi istinu o Srebrenici: Miodrag Linta
Potrebno je osnovati međunarodnu
komisiju koja će utvrditi istinu o
Srebrenici: Miodrag Linta Foto: M. Karović

Savez je ukazao da su “brojni međunarodni i domaći autoriteti – stručnjaci za genocid, univerzitetski profesori, slobodni intelektualci, zvaničnici UN, generali i novinari činjenično utvrdili da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je reč o prevari”.

– U slučaju Srebrenice došlo je do velike manipulacije brojkama čije raskrinkavanje direktno ruši ne samo tezu o genocidu, već i tvrdnju da je tamo streljano oko 8.000 ljudi – naveo je predsednik Saveza Miodrag Linta.

Linta smatra da Bošnjaci nisu spremni za pomirenje sa Srbima, jer to znači odustajanje od teze da se u Srebrenici desio genocid, isti odnos prema svim žrtvama, kažnjavanje svih zločinaca, dosledno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i donošenje svih odluka putem dijaloga i kompromisa, a ne preglasavanjem.

On je dodao da je upravo zbog toga potrebno osnovati međunarodnu nezavisnu komisiju s ciljem da se utvrdi istina u vezi sa Srebrenicom.

– Važno je naglasiti da zločin u Srebrenici jula 1995. godine predstavlja mnogo širu tragediju. Ne sme se zaboraviti činjenica da su bošnjačke snage pod vođstvom Nasera Orića od 1992. do 1995. godine opljačkale i popalile više od 140 srpskih sela i zaseoka u Podrinju i ubile više od 3.000 Srba, uglavnom civila –  istakao je Linta.

Izvor: Vesti onlin

 

Vezane vijesti:

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu …

Linta: U Zagrebu nema političke volje da se kazne zločini nad …

Linta: Nema volje da se nađe rešenje za proterane Srbe …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top