Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PLANOVI I AKTIVNOSTI NA OBIMNOM PRENAORUŽAVANjU VOJSKE HRVATSKE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/hrvatska_vojska.jpg

Čini se da su hrvatske oružane snage nakon dužeg vremena materijalne oskudice dočekale period obimnog prenaoružavanja. Najnovija vest o snabdevanju hrvatskog ratnog vazduhoplovstva sa 16 novih borbeno izviđačkih helikoptera američke proizvodnje tipa Kiowa Warrior koju smo nedavno preneli samo je jedna u nizu. Pored ovih, hrvatska vojska očekuje i nabavku 14 transportnih helikoptera tipa Blackhawk kao zamenu za stare helikoptere ruske proizvodnje tipa Mi-8. Oba ova projekta mogu se ostvariti kroz režim donacija američke vojske, međutim ono što predstavlja najambiciozniji poduhvat u opremanju hrvatskih oružanih snaga jeste nabavka novih lovačkih aviona. Pojedini izvori u Hrvatskoj spominju razmatranje nabavke polovnih aviona tipa F-16 od Danske ili SAD, pri čemu se računa na simboličnu cenu ovih aparata, a predstavnici hrvatskog ratnog vazduhoplovstva već su posetili svoje mađarske kolege pre dve nedelje, kada su im predali podužu listu pitanja u vezi performansi borbenih aviona švedske proizvodnje tipa Gripen koje koristi mađarsko RV, kao i iskustava mađarske vojske sa upotrebom ovih aviona. Ove aktivnosti predstavljaju bitno drugačiji kurs hrvatskog ministarstva odbrane nakon što su se tokom ovog leta u hrvatskom državnom vrhu čuli predlozi o ukidanju ratnog vazduhoplovstva ove zemlje zbog finansijskih poteškoća.

I kopnene jedinice hrvatskih oružanih snaga dobijaju novu opremu. Pentagon je već donirao 212 MRAP terenskih oklopnih vozila hrvatskoj vojsci u toku ove godine, a sa Nemačkom je već sklopljen ugovor o nabavci 12 polovnih (ali modernih) samohodnih haubica Panzerhaubitze 2000 dometa 50 kilometara. Spominje se čak i zamena jugoslovenskih borbenih vozila pešadije M-80 vozilima zapadne proizvodnje, pri čemu bi M-80 verovatno bili

donirani Ukrajini, međutim ovaj projekat za sada nije izvestan. U svakom slučaju, Hrvatska još od 2008. godine pokušava da opremi svoju vojsku oklopnim vozilima finske proizvodnje tipa Patria AMV. Proces nabavke Patria odvija se sa teškoćama zbog budžetskog deficita i korupcije, ali je do sada proizvedeno svih 126 naručenih vozila. Nije međutim poznato koliko je ovih vozila zaista stiglo u arsenal hrvatske vojske, mada je pitanje vremena kada će se nabavka Patria realizovati u celosti. Prema planovima ministarstva odbrane Hrvatske njihovo definitivno osposobljavanje za aktivnu službu očekuje se 2016. godine. Tu je i stara ambicija o modernizaciji hrvatskih tenkova M-84A4 o kojoj se u hrvatskim medijima ponovo priča, ali ni taj projekat, budući opterećen

manjkom finansijskih sredstava, za sada nije izvestan. Promene se dešavaju i u organizaciji hrvatskih kopnenih snaga. Tako je hrvatska vojska ovog meseca predstavila dva pešadijska bataljona rezervista u Osjeku i Dubrovniku (svaki snage oko 600 ljudi), u sklopu reforme rezervnog sastava kojoj je cilj da pruži 20 000 obučenih rezervista raspoređenih u 12 jedinica.

Imajući u vidu da se najveći deo pomenutog modernog naoružanja kome se hrvatska vojska nada očekuje u formi donacija Pentagona ili trampi za potrebe ostvarenja američkih interesa u Ukrajini, nameće se zaključak da su upravo SAD odlučile da naoružaju Hrvatsku i time je dovedu na nivo jedne od najsnažnijih vojski regiona. Ostaje da se vidi zbog čega.

 

Izvor: SRBIJA DANAS

 

Vezane vijesti:

Obnavljanje „Vražje divizije“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: