Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПЛАНОВИ И АКТИВНОСТИ НА ОБИМНОМ ПРЕНАОРУЖАВАЊУ ВОЈСКЕ ХРВАТСКЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/hrvatska_vojska.jpg

Чини се да су хрватске оружане снаге након дужег времена материjалне оскудице дочекале период обимног пренаоружавања. Наjновиjа вест о снабдевању хрватског ратног ваздухопловства са 16 нових борбено извиђачких хеликоптера америчке производње типа Kiowa Warrior коjу смо недавно пренели само jе jедна у низу. Поред ових, хрватска воjска очекуjе и набавку 14 транспортних хеликоптера типа Blackhawk као замену за старе хеликоптере руске производње типа Ми-8. Оба ова проjекта могу се остварити кроз режим донациjа америчке воjске, међутим оно што представља наjамбициозниjи подухват у опремању хрватских оружаних снага jесте набавка нових ловачких авиона. Поjедини извори у Хрватскоj спомињу разматрање набавке половних авиона типа F-16 од Данске или САД, при чему се рачуна на симболичну цену ових апарата, а представници хрватског ратног ваздухопловства већ су посетили своjе мађарске колеге пре две недеље, када су им предали подужу листу питања у вези перформанси борбених авиона шведске производње типа Грипен коjе користи мађарско РВ, као и искустава мађарске воjске са употребом ових авиона. Ове активности представљаjу битно другачиjи курс хрватског министарства одбране након што су се током овог лета у хрватском државном врху чули предлози о укидању ратног ваздухопловства ове земље због финансиjских потешкоћа.

И копнене jединице хрватских оружаних снага добиjаjу нову опрему. Пентагон jе већ донирао 212 MRAP теренских оклопних возила хрватскоj воjсци у току ове године, а са Немачком jе већ склопљен уговор о набавци 12 половних (али модерних) самоходних хаубица Panzerhaubitze 2000 домета 50 километара. Спомиње се чак и замена jугословенских борбених возила пешадиjе М-80 возилима западне производње, при чему би М-80 вероватно били

донирани Украjини, међутим оваj проjекат за сада ниjе известан. У сваком случаjу, Хрватска jош од 2008. године покушава да опреми своjу воjску оклопним возилима финске производње типа Patria AMV. Процес набавке Patria одвиjа се са тешкоћама због буџетског дефицита и корупциjе, али jе до сада произведено свих 126 наручених возила. Ниjе међутим познато колико jе ових возила заиста стигло у арсенал хрватске воjске, мада jе питање времена када ће се набавка Patria реализовати у целости. Према плановима министарства одбране Хрватске њихово дефинитивно оспособљавање за активну службу очекуjе се 2016. године. Ту jе и стара амбициjа о модернизациjи хрватских тенкова М-84А4 о коjоj се у хрватским медиjима поново прича, али ни таj проjекат, будући оптерећен

мањком финансиjских средстава, за сада ниjе известан. Промене се дешаваjу и у организациjи хрватских копнених снага. Тако jе хрватска воjска овог месеца представила два пешадиjска батаљона резервиста у Осjеку и Дубровнику (сваки снаге око 600 људи), у склопу реформе резервног састава коjоj jе циљ да пружи 20 000 обучених резервиста распоређених у 12 jединица.

Имаjући у виду да се наjвећи део поменутог модерног наоружања коме се хрватска воjска нада очекуjе у форми донациjа Пентагона или трампи за потребе остварења америчких интереса у Украjини, намеће се закључак да су управо САД одлучиле да наоружаjу Хрватску и тиме jе доведу на ниво jедне од наjснажниjих воjски региона. Остаjе да се види због чега.

 

Извор: СРБИЈА ДАНАС

 

Везане виjести:

Обнављање „Вражjе дивизиjе“ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: